През последните години се изписват тонове с информация и препоръки за здравословното хранене. За съжаление, голяма част от тази информация рядко е подкрепена от науката.

Много по-лесно е да се даде съвет какво трябва да избягваме да правим, за да си изградим здравословен план. Специалистите в тази област, съветват да започнем промяната, като въведем няколко основни правила, които ще подсилят имунната ни система.

Консумирайте колкото е възможно повече непреработени храни като плодове и зеленчуци. Не забравяйте да включите месо, риба, птиче месо и яйца, които не са преработени. С други думи, след закупуване на храни от пазара, се съсредоточете върху нещата, които не са променяни по никакъв начин.

Опитайте се да ограничите приема на преработени и силно преработени храни. Има доказателства, че колкото повече преработка е претърпяла храната, толкова е по-вредна. Такива храни са хляб, чипс, бисквити и зърнени култури. В епидемиологичните изследвания, силно преработените меса често са свързани с по-лоши здравни резултати.

Консумирайте по-често домашно приготвена храна. Храненето в дома, позволява по-лесно да се избегнат преработени съставки. Домашната храна ви дава пълен контрол над това, което ядете, и да добавите съставките, които предпочитате. Много по-малък е рискът от преяждане, ако ядете домашно приготвена храна, но както е известно хранителните и поведенческите промени изискват време.

Използвайте сол и мазнини, включително масло при приготвянето на храната. Солта и мазнините не са враг, стига да се приемат в умерени количества. Пийте много вода и вземете предвид, че някои видове алкохол, кафе и други напитки също са полезни за организма.

Когато имате възможност се хранете с компания. Това е по-ползотворно, дори и от съветите дадени дотук. Най-вероятно споделената храна в приятелски или семеен кръг ще ви накара да ядете по-бавно и ще ви направи по-щастливи.

Много специалисти по хранене се оказват прави, като заявяват, че организмът не трябва да се лишава от определени храни, а просто да се намали консумацията на някои от тях. Всеки човек се нуждае от различно количество храна в зависимост от възрастта, работата, която извършва или пола. За да прецените кои храни са най-полезни за вас, просто послушайте тялото си, то само ще ви подскаже от какво се нуждае най-много.

Важно е да не натрапвате предпочитанията си хората около вас и да не критикувате избора им на хранене. Всеки човек, сам определя, дали трябва да се подложи на диета, или на определен тип хранене, което ще е полезно за него. Възможно е да имате приятели, които се придържат към диета изключваща въглехидрати, други към високо протеинова диета, а самите вие просто да ограничавате определени храни, това не означава, че подходът ви е грешен, а че сте открили най-доброто средство за тялото си.

Трябва да се вземе предвид, че голяма част от хората страдат от стомашни проблеми или наднормено тегло, което ограничава консумацията на различни видове храни. Други страдат от алергии или проявяват свръхчувствителност към някои подправки.

Най-вероятно ще се наложи да експериментирате известно време, докато откриете най-подходящия хранителен режим, съобразен със здравословното ви състояние. Задължително експериментирайте с разнообразни храни, защото всяка храна ще ви даде различни полезни за тялото вещества.