Навярно често ви е попадала червива череша. Повечето от нас виждайки червей в плода, го премахват и изяждат черешата. А по-капризните изхвърлят целият плод. От къде се появяват червеите в черешите и не е ли опасно да се ядат червиви плодове?

Как се появяват червеите в черешите?

Белият малък червей в черешата – това е ларвата на вишневата муха, която е малко насекомо с размер приблизително 3-5 мм на дължина. Тези мухи зимуват в повърхностните слоеве на почвата, а със затоплянето на времето излизат на повърхността в търсене на храна.

Тези насекоми се хранят със сладките изпражнения на вишневата въшка, които се намират по младите листа, а също по изтичащият сок от плодовете на вишните и черешите.

След като мухите се нахранят те започват да създават потомство. Те проникват във все още неузрелите плодове на вишните и черешите, като снасят яйцата си в тяхната вътрешност. Червивата череша започва да гние и да се разлага.

Значително по-рядко червеи могат да бъдат открити в черешите от ранните сортове. Тъй като по времето на тяхното събиране вишневите мухи не са успели да започнат да отлагат яйца.

За да намалят количеството на тези насекоми, градинарите внимателно разхокват почвата около стволовете на черешовите и вишневите дървета.

И затова те стараят да започнат събирането на плодовете, колкото е възможно по-бързо, а всички окапали череши трябва да се съберат. Ако тези вредители са твърде много в черешовата градина, то тогава се налага пръскането на дърветата с инсектициди.

Може ли да се яде червива череша?

Ако нямате навика да размачквате черешите, то вие вярно не сте замисляли колко ли червеи вече сте изяли. Но вероятно много от нас намачкват твърде зрелите череши, за да проверят няма ли в черешите червеи. Обикновено, откривайки ларва, човек просто я премахва и изяжда плода.

Не е ли опасно яденето на червиви череши или плодове, от които червеите вече са премахнати. Ларвите на вишневата муха се смятат за безопасни за здравето на човека. Яденето на червиви череши е неприятно, но след тяхната консумация не би следвало да се разболеете.

Отравянето с череши е възможно, ако те са пълни с нитрати, а не с червеи.

Как да се избавите от червеите в черешите?

Вероятно всички ще се съгласят, че яденето на червиви череши е неприятно. Дори, ако знаем, че те са безопасни за нашето здраве. Но и изваждането на червеите от всеки плод е доста трудно и отнема време. Как лесно да се избавите от червеите в черешите?

Най-простият и работещ метод е да накиснете черешите в студена вода със сол. Червеите излизат и можете съвсем спокойно да се наслаждавате на вкуса на тези плодове или пък да ги консервирате.

Следва да се отбележи, че черешите очистват организма от шлаки и отрови, способстват за извеждането от кръвта на вредните вещества. Регулират функцията на целия стомашно-чревния тракт, подобряват перисталтика. Затова на черешите следва да наблягат хората, страдащи от запек.

Освен това една шепа череши дневно са отлична алтернатива на таблетките срещу заболявания на бъбреците, хипертония, артрит, подагра, ревматизъм, кръв, малокръвие.

Но от вкусното лекарство следва да се въздържат тези, чиято чревна проходимост е нарушена, тъй като е възможно състоянието им още повече да се влоши.