Бронхиална астма - сериозно заболяване на дихателната система

Сред всички респираторни патологии бронхиалната астма заема особено място. Има хронично протичане, изисква постоянен контрол и борба с възпалението, за да не страдат функциите на външното дишане и да не се формират пристъпи. Провокатори на пристъпи могат да са не само алергени – например, кърлежи-паразити, живеещи в домашен прах, но също и инфекция, колебания в температурите или други външни фактори.

Проблеми с дишането при астматици

Респираторният тракт на човек, страдащ от астма, е много по-чувствителен към външни въздействия, лигавици и мускули на бронхите могат активно да реагират на контакт с тригери – провокатори на пристъпи. Влиянието на провокаторите предизвиква обостряне на възпаление, спазми на гладката мускулатура на бронхите и усилване на синтеза на вискозна слуз. Всичко това съществено нарушава дишането.

Пристъпите са възможни като непосредствен контакт с провокатори, така и след няколко часа или дни. Провокаторите са индивидуални за всеки астматик, реакции на дихателната система към тях са специфични. За един астматик прахът е безопасно вещество, докато при друг рязко се нарушава дишането, възниква кашлица и задух.

Характерно е наличието не на един, а едновременно на няколко провокатори. Понякога самият лекар и астматикът не знаят какво конкретно предизвиква нарушение на дишането. Важно е максимално точно да се разпознават всички индивидуални провокатори, като се предотвратява тяхното въздействие, за да се контролира протичането на болестта.

Най-честите провокатори, предизвикващи възпаление

Има цяла съвкупност от най-често откриваните провокатори, които предизвикват възпаление на дихателните пътища и обостряне на астмата. Сред най-популярните са:

  • Остри инфекции, сред които вирусни, бронхит, увреждане на синусите, грип;
  • Разнообразни външни алергени, сред които прашец, спори на плесени, отрови на насекоми;
  • Вътрешни алергени – черна плесен, пърхот и слюнка на животни, контакт с паразити – хлебарки, дървеници, акари;
  • Хранителна алергия, която основно е актуална за деца, при възрастните предизвиква по-рядко пристъпи;

Освен това усилва отока и възпалението, спазъм на бронхите може да предизвика физическо напрежение, въздействие на цигарения дим или на смог, остри миризми на парфюми. При част от астматиците възпалението може да се обостри на фона на стрес, бронхиални спазми се предизвикват и от емоции.

Провокатори на астма – инфекции

При астматиците всяка инфекция било то простуда, грип, детски заболявания, може да доведе до засягане на респираторния тракт, предизвиквайки възпаление и свиване на дихателните пътища. Инфекция на придатъчни кухини на носа може да предизвика астматични пристъпи, затова изисква незабавно лечение. За профилактика на грип, пневмококова, хемофилна инфекция е препоръчителна ваксинация.

Ако възникне каквато и да е инфекция, се повишава температурата, възникват дихателни затруднения, задух или кашлица с храчки, необходимо е незабавно обръщане към лекар. Не по-малко опасни са симптоми като втрисане, повишена уморяемост или слабост, болезненост, сърбеж в гърлото, запушен нос, главоболие и подпухване в проекцията на синусите.

Акари – опасни паразити

Акарите са микроскопични паразити, обитаващи жилищата на хората. Паразитът живее в килими, матраци и обвивка на меки мебели. Най-комфортните за него условия е повишена влажност и висока температура. При бронхиална астма честият контакт с паразити се съпровожда с влошаване на състоянието. За профилактика на пристъпи е необходимо приложение на хипоалергенни калъфи за възглавници, матраци, мебели, пране на спално на бельо в гореща вода. От дома е препоръчително да се отстранят килими и покрития с мъх, приложение на специални прахосмукачки с HEPA-филтри.