Направено наскоро изследване успява най-накрая да намери обяснение за причините, поради които се прозяваме.

Те далеч не са само с цел усилване на притока на кръв към мозъка, както се считаше по-рано. Оказва се, че при прозявките ние охлаждаме собствения си мозък, като по този начин му помагаме да извършва по-ефективна работа.

Циклите сън-бодърстване, стресът и много други процеси в организма са свързани с колебания в температурата на главния мозък.

А главната функция на прозявките се състои в това да поддържа оптималната температура. Според тази хипотеза, честотата на прозяване може лесно да се контролира чрез промяна на температурата на околната среда - например в едно прохладно помещение мозъкът ще се охлажда много по-бързо.

Учените също така предполагат, че прозявките се появяват само при определен диапазон на температурата, или както те го наричат - "температурен прозорец".

Трябва да се отбележи, че съществуват два типа прозяване: спонтанно и в отговор на прозявката на друг човек (това работи дори и само да погледнете снимка, на която хората се прозяват).

Йорг Масен и Ким Дуч от Университета на Виена са измерили честотата на втория тип прозявки сред пешеходците по улицата на австрийската столица.

На тях им било предлагано да погледнат серия фотографии с прозяващи се хора, а след това да разкажат самите те колко често се прозяват.

Учените провели две серии експерименти - през лятото и през зимата, а след това сравнили получените резултати с резултатите от аналогично изследване, проведено в Аризона, САЩ. Този американски щат е известен със своя горещ и сух климат.

Резултатите били твърд любопитни за учените: хората във Виена по-често се прозявали през лятото, отколкото през зимата, докато в същото време в Аризона било тъкмо обратното. Там хората се прозявали по-често през студените месеци, отколкото през топлия сезон.

Това означава, че работата не е в конкретното време на годината, а в това, че прозявката в отговор на нечия друга се предизвиква при температура на окръжаващата ни среда, близка до 20 градуса.

Заразителността на прозявките значително намалява при високи температури (в Аризона средната температура през лятото е 37 градуса), както и при мразовито време, каквото е през зимата във Виена.

И тъй като прозявката е нужна за охлаждане на мозъка, този механизъм престава да работи, когато температурата на околната среда става близка до температурата на тялото - 36,6-37 градуса.

Ако на улицата е студ и скреж, то в допълнителното охлаждане на главния мозък просто няма никакъв смисъл, смята водещият автор на изследването Йорг Масен.

Повечето от изследванията на прозявката, предизвикана в отговор на нечия друга прозявка, подчертават нейната връзка с емоционалните и личностните особености на човека.

Това обаче не променя факта, че направените изследвания доказват съществуването на още една важна причина - необходимостта да се регулира температурата на мозъка.

Охлаждането на главния мозък, на свой ред, подобрява неговата работа и повишава умствената работоспособност.

Така че вие със сигурност се прозявате не само заради това, че снощи не сте си доспали, или защото в момента се чувствате изморени и имате нужда от лека дрямка. Възможно е просто вашият мозък да ви казва, че за да работи по-ефективно и по-качествено, му е нужна малко хладина.