Възрастта на майката при раждане може да се отрази на теглото на бебето от мъжки пол при раждане – това показват резултатите от ново изследване, които бяха представени на 6-ти март, на ENDO 2015, годишната среща на ендокринолозите в Сан Диего, САЩ.

„Нашите резултати показват, че при жените, които раждат на много млада възраст / преди да са навършили 25 години/ или по-късно /след 34-тата си година/ е възможно влошаване на усвояването на захарите и по-този начин е възможно да се повиши риска от развитието на диабет тип 2 при техните синове“ – това заяви Шарлот Веррокен, доктор по медицина от Катедрата по ендокринология към Университетската болница в Гент, Белгия.

Възрастта на майката при раждане е с трайна тенденция за увеличаване в световен мащаб през последните десетилетия, но проучванията, изследващи нейните ефекти върху метаболитното здраве на поколението са оскъдни.

Дали или не и ако да, как това се отразява на здравословното състояние на потомството е почти известно.

Но повечето учени и лекари са на мнение, че в определена степен връзката между възрастта на майката и инсулиновата резистентност може да се дължи на тенденцията теглото на децата при раждане да се увеличава с напредване на възрастта на майката.

„Открихме, че при група здрави мъже на възраст между 25 и 45 години, състоянието на глюкозния метаболизъм е било свързано с възрастта на техните майки при раждането им“ – посочва Веррокен.

„По-конкретно, синовете на майките под 30 и над 34-годишна възраст при раждане са с по-висока резистентност към инсулина в сравнение с тези, чиито майки са били между 30 и 34 години при идването им бял свят.

Нещо повече, синовете на майки, които са под 25-годишна възраст към момента на раждането, имат по-високи нива на кръвната захар в сравнение с мъжките рожби на по-възрастните майки“ – продължава тя.

Веррокен и нейните колеги използвали данните от по-мащабно изследване, в което се проучвали двойки братя и сестри. В настоящото проучване били анализирани данните за 689 здрави братя на възраст от 25 до 45 години, а средната била 33.9 г.

Изследователите разполагали с информация за теглото на братята при раждане, майчината и бащината възраст към момента на появата им на бял свят, за телесната им маса като зрели хора, височина, за телесния им състав и кръвното им налягане.

А също учените имали и данните на братята за нивата на холестерола, на глюкозата и на инсулина.

Възрастта на раждане на техните майки била в диапазона 15-48 г. със средна възраст 27 г. Майките били разпределени в 4 групи, според тяхната възраст на раждане – под 25 г., 25-29 г., 30-34 г. и над 35 г.

Веррокен и нейните колеги въз основа на данните на братята за общия холестерол, глюкозата и инсулиновите нива, определели тяхната инсулиновата резистентност.

След коригиране на показателите за възраст и телесна маса, изследователите установили, че колкото повече се увеличава възрастта на майката, толкова повече нараства теглото на нейното бебе при раждане и нивата на глюкозата в кръвта му и стойностите на инсулиновата му резистентност се понижават.

Мъжете, чийто майки при раждането им са били на възраст 30-34 г., имат значително по-ниски нива на инсулин и стойности за инсулинова резистентност в сравнение с тези, чийто майки били разпределени в другите групи.