Бременността и раждането се смятат за естествено състояние за организма на жената. Но измененията, протичащи с бъдещата майка за толкова кратко време, засягат всички органи и системи.

Те са необходими са за износване на здраво дете, но могат да се определят като силен физиологичен стрес.

След раждането всички функции постепенно се връщат към нормата, но сега майката в пълна степен усеща върху себе си тежестта на майчинството – хранене на бебето, преобличане, слагане да спи и така всеки ден.

Половинката също очаква грижи и внимание. Резултатът може да е: промени в организма, стрес и психоемоционално напрежение, които също стават прекрасна почва за обостряне на псориазис.

Защо по време на бременност жените забравят за псориазис и отново се сблъскват с него след раждането, и най-важното – как трябва да се лекува?

Защо псориазисът може да се обостри след раждане

Ролята на имунната система при развитие на псориазис

През последните десетилетия е установено, че нарушеното функциониране на имунната система е водещо за развитие на псориазис. И по-точно, важна роля играят промените в клетъчното звено – реакцията на Т-хелпърите от тип 1 – CD4+ и образуването на прекомерно големи количества противовъзпалителни цитокини.

Потвърждава се фактът на участие на имунната система в развитието на псориазис положителният терапевтичен ефект от приложението на моноклонални антитела към CD4+ Т-лимфоцити. А също и препарати, насочени към потискане образуването на фактор на туморна некроза.

Следродилен псориазис – защо заболяването се обостря

По време на бременност жените често наблюдават подобрение при протичането на псориазиса и дори някои се отпускат за известно време, забравяйки за своето хронично заболяване.

След раждането обаче обривите се появяват отново, но възможностите за лечение са ограничени, поради кърменето. Защо болестта се връща?

По време на бременност се развива естествено потискане на имунната система. Необходима е за защита на детето от агресия на имунната система, тъй като за нея то е чуждо тяло.

Това понижаване на активността създава условия заболяването да премине към ремисия. Разграничават се и редица други фактори, предизвикващи обостряне:

  • Психологическият стрес, свързан с новата за жената роля на майка;
  • Промени в ендокринната система;
  • Недостиг на витамини и минерали.

Внимание върху ставите

В някои случаи псориазисът засяга не само кожата. В патологичния процес могат да бъдат въвлечени ставите, и тогава заболяването е с название „псориатичен артрит”. Може да се заподозре и по следните симптоми:

  • Зачервяване на кожата над ставите, отоци и болезненост, ограничаване на подвижността на ставите;
  • Сутрешна скованост;
  • Асиметрично увреждане на ставите на ръцете.

В 80% от случаите обострянето на костните и ставните проявления е едновременно.

Псориазисът – не е повод за прекратяване на кърменето

Когато установи появата на характерните обриви, младата майка започва да се пита как да облекчи проявленията на заболяването, без да навреди на детето.

Смята се, че псориазисът не е повод да се преустанови кърменето. Съществуват редица лекарствени препарати, а също и методи за физиотерапевтично лечение, които е разрешено и допустимо да се използват по време на кърмене.

Лечение на псориазис след раждането

От какво се състои лечението на псориазис при жени, които са родили неотдавна?

Първо, психологическа подкрепа на роднини и близки, приемане от тях на заболяването като незаразно и неопасно за околните и за детето.

Помощ в грижите за детето, за да може майката за по 30 минути дневно да се отпуска и да си обърне внимание.

Второ, лекарствените препарати, изписани от лекуващия лекар в зависимост от тежестта на протичане на дерматоза, неговите стадии и форми:

  • Кремове, мехлеми, лосиони, съдържащи кортикостероиди – сред които комбинирани с противогъбични и/или антибактериални средства;
  • Препарати, съдържащи цинков пиритион под формата на аерозол, крем и шампоан;
  • Препарати, съдържащи аналози на витамин D.

Трето, физиотерапевтично лечение – фототерапия. Въздействието на ултравиолетовите лъчи от В-спектъра оказват благоприятно влияние на състоянието на кожата и способстват за настъпване на ремисия.

Системните имуносупресивни лекарствени препарати се използват при средно тежко и тежко протичане на псориазис, а също и за лечение на псориатичен артрит.

Биологични препарати, създадени с помощта на генното инженерство се използват в тежки случаи, при неефективност и наличие на противопоказания за други методи на лечение.