Много мъже с диагноза недостиг на тестостерон опитват да го повишат с отслабване. Но някои диети, особено тези с ограничаване на мазнините се свързват с малко, но значимо понижаване на нивата на тестостерона.

Мазнините са необходими и на мъжете за повече тестостерон

Установява се, че мъжете, които спазват диети с ограничено количество мазнини, са с по-нисък тестостерон, отколкото тези, които не си налагат подобни ограничения.

Учени от Чикаго анализират данни за 3128 мъже в рамките на Национално изследване на здравословното състояние и храненето. Събрани са данни за хранителен режим и нива на тестостерон в кръвта на всички участници.

Диети с ограничаване на мазнините спазвали 14,6% от участниците, а 24,4% се придържали към средиземноморска диета – с ядене на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, но с малко животински протеини и млечни продукти.

Средните нива на тестостерон в кръвта са 435,5 нанограма на децилитър. Докато при мъжете, които спазват диета с ограничаване на мазнините са 411 нг/дл, а при тези на средиземноморска – 413 нг/дл.

След отчитане на други фактори, които потенциално влияят на нивата на тестостерон – възраст, индекс на телесната маса, физическа активност и здравословно състояние, връзката между нискомазнинната диета и понижаването на нивата на тестостерон се оказва значима при всички участници, които спазват диета.

Няма разработена диета, която помага при нисък тестостерон

Недостигът на тестостерон може да доведе до намаляване на енергията и на сексуалното желание, а също и до физиологични изменения – увеличаване на мазнините в организма и намаляване на минералната плътност на костите.

Лечението, освен с лекарства, често се състои в промени в начина на живот – повишаване на физическата активност и отслабване.

Оптимален хранителен режим за борба с дефицита на тестостерон все още не е разработен.

Според изследователите, при наднормено тегло или затлъстяване ползата за здравето от нискомазнинната диета, вероятно, с малко превишава лекото понижаване на тестостерона.

И обратното, при нормално тегло отказът от тази диета може да е разумно с цел повишаване на нивата на тестостерон в кръвта.