Ако често „поствате“ снимки на детето си или истории за него във Facebook, и се разстройвате много, ако не получите очаквания брой харесвания или възторжени коментари, следва да обърнете внимание на психическото си състояние.

Не е изключено да сте предразположен към депресия – перфекционист, предполагат американски учени.

Изследователи от университета на щата Охайо решили да проучат връзката между поведението на младите майки и техните психологически особености. В изследването взели участие 127 млади майки, които неотдавна родили първото си дете.

Всички жени били с висше образование, с добра работа и били омъжени. По време на изследването участниците няколко пъти отговаряли на въпроси на учените.

Първият път – в 3-тия триместър на бременността. Изследователите имали за цел д разберат доколко бъдещите майки усещат върху себе си обществените очаквания.

Трябвало да определят колко са съгласни с твърденията участничките с твърдения от типа „За да изглеждам в очите на околните като добра майка, трябва да бъде превъзходна майка“ и други подобни.

Когато децата на участничките направили 9 месеца, изследователите опитали да определят до колко жените се идентифицират като майка.

Анкетираните трябвало да определят колко са съгласни с такива твърдения като „Аз знам, че хората съдят, дали съм добра жена и майка по това как се грижа за дома и семейството.

Учените също проследили промените в нивото на активност на участничките във Фейсбук, след раждането на детето, колко често те постват снимките на своите деца, и наблюдавали емоционалните реакции на майката на следващите коментари и харесванията.

Например, майките трябвало да се оценят по скалата от 1 /разочарована/ до 7 – приятно изненадана, своята реакция за това, че снимката на детето получила повече или по-малко коментари, отколкото са очаквали. Майките също отчитали наличието у себе си на симптоми на депресия 2-3 месеца след раждането.

Изследването показало, че редовно публикуват снимки на децата си във Фейсбук почти всички млади майки – 98%. Изобщо след раждането тяхната активност в социалните мрежи средно се е повишила.

Типичните млада майка публикува първата снимка на детето си няколко седмици след раждането. А 80% от майките сложили снимка на своето бебе като профилна или като корица на профила си.

И майките от тази група в много по-голяма степен се идентифицират с ролята на майки в много по-голяма степен, отколкото тези, които не сменят снимката на своя профил във Фейсбук.

Те сякаш демонстрират на обществото, че оттук насетне център на техния свят вече е тяхното дете, отбелязват авторите на изследването.

Колкото по-силно жената усеща, че от нея очакват отлично да изпълнява ролята си на добра майка, толкова по-голямо място в нейната личностна самоидентификация заема детето и толкова по-често тя публикува снимки в социалните мрежи на своето дете и толкова по-остро реагира на коментарите.

Такива майки-перфекционистки обръщат много внимание на това колко харесвания и коментари е събрала снимката на детето, а в случай на несъответствие с очакванията се чувстват разочаровани и разстроени.

Освен това при майките перфекционистки 9 месеца след раждането се наблюдавало значително по-голямо проявление на депресия, отколкото при тези, които писали за детето си във Фейсбук и по-спокойно се отнасят към ролята на добрата майка.

И това не означава, че пускането на снимки на детето в социалните мрежи, а просто, че младите майки не трябва да използват Фейсбук, за да се докажат като добри майки