Резултатите от редица научни изследвания позволяват приблизително да се определи какви мъжки черти изглеждат най-привлекателни за жените.

Към недостатъците на тези изследвания може да се отнесе това, че обикновено се основават на данни, получени от малък брой студентки, които отговаряли на въпроси в лабораторни условия, а това означава, че техните реакции на мъжката външност могат да се различават в реалния живот.

Но някои ориентири за мъжете, позволяващи отчасти да се разбере какво искат жените, резултатите от тези изследвания все пак предоставят.

1. Еднозначен отговор на въпроса, намират ли жените за неотразими мъжете с брада или пък не, науката не дава. Всичко зависи от личните предпочитания във всеки отделен случай.

Така че мъжете могат да правят каквото искат с лицето си – на някой това може да му се хареса. Това всъщност е резюме от публикациите в няколко издания.

2. Експеримент с блиц интервюта, описано в издание за персонална психология, показва, че жените се чувстват по-привлечени от мъже, чието внимание е съсредоточено върху партньорката, способни да слушат и да не дават оценки.

3. За дългосрочни отношения жените предпочитат да избират добри и щедри алтруисти, като това твърдение е подкрепено от няколко публикации в списание за социална психология.

4. Жените харесват мъже в червено, твърдят автори на изследване, публикувано в списание за експериментална психология.

5. Нежният пол харесват по-големи от тях мъже, защото последните са имали време да натрупат повече ресурси, пишат в списание Еволюционна психология.

6. Изследванията като цяло потвърждават стереотипа, че жените се чувстват сякаш омагьосани от богати мъже. В рамките на експериментите участничките в тях обръщали повече внимание на снимките на мъже, позиращи на фона на скъпи коли или луксозно обзаведени апартаменти.

Най-вероятно, защото този фон създавал впечатлението, че потенциалните им партньори са финансово състоятелни. Източник на тези твърдения са публикации в британски и американски списания за психология и социални науки.

7. Жените ценят чувството за хумор у мъжете – благодарение на него силният пол им се струва по-умен, отколкото всъщност е. Източници на тези данни са различни научни издания за психология.

8. Някои изследвания потвърждават, че на жените повече им харесват мъже, които гледат кучета. Най-вероятно това се дължи на древен механизъм, заложен на еволюционно ниво.

Фактът, че един мъж може да се грижи за куче означава, че е подготвен за отглеждането ѝ на потомство, а това е от голямо значение за жена, която желае да изгради дългосрочни отношения с един мъж.

Да му се довери до такава степен, че да му роди деца, наистина трябва да е сигурна, че той е достатъчно отговор и няма да избяга и да ѝ се наложи сама да се грижи за детето.

9. Външната мъжка красота има значение, но не толкова, колкото изглежда. Както показват изследванията, жените предпочитат да избират красиви момчета за кратки отношения, но не и за брак.

10. Височината на мъжа също играе роля за неговата привлекателност – колкото по-висок е мъжа от жената, толкова по-щастлива и по-защитена се чувства тя до него.

Дори разликата във височините в полза на мъже е от съществено значение и за продължителността на брака – поне 15 години щастлив брак гарантира доста по-високият от жената мъж.