Учените установиха какви са причините, поради които хората ходят на работа, когато са болни. Подобни действия се определят като презентеизъм.

Съгласно изследванията, публикувани в британско рецензирано медицинско издание, работниците, които се разболяват, се принуждават да отидат на работа, поради високите изисквания на работодателите, стрес, а също и защото липсват каквито и да е гаранции за заетост в случай на загуба на работа.

Следва да отбележим, че презентеизмът е ситуация, когато работникът работи повече време, отколкото е предвидено в трудовия му договор.

Причината за това е, че когато работникът по болест не може да се справи със своите задължения и е принуден да остава на работа.

Макар и причината за презентеизма може да бъде не само лошото здравословно състояние на служителя, но и високата мотивация, а също и корпоративната солидарност.

Според изследванията, ако ръководителят влезе в положение на своите служители по въпросите за здравното осигуряване и компенсациите при болест, то ефективността на тяхната работа съществено се увеличава.

У нас е въведено задължение за работодателя да осигурява своите работници за определени социални рискове, а също и за здраве и те съответно имат право на обезщетение, което замества неполучената надница или заплата при разболяване.

Но при болест първите 3 дни се заплащат от работодателя в размер на 70% от надницата.

Например ако надницата на служителя е 50 лева, то работодателят трябва да му изплати 35 лева в рамките на първите дни от болничния, като върху тази сума не се дължат данъци, както и осигуровки.

След изтичането на тези 3 дни, ако болничният продължава обезщетението, заместващо надницата на служителя, се изплаща от фондовете на държавното обществено осигуряване, тоест от Националния осигурителен институт – в размер на 80% от дохода, тоест 40 лева получава служителят.

В изследването била включена информация за повече от 175 хиляди анкетирани от 34 държави по света.

С помощта на тези данни учените успели да разработят съответен аналитичен модел с цел откриване на основните причини за презентеизма.

Работодателите основно губят пари, поради временна нетрудоспособност на своите работници, вследствие на неефективността им на работата, а не поради отсъствието им от нея.

В частност, финансовите загуби от презентеизма на работодателите във Великобритания ежегодно надвишава 22 милиарда долара.

Между впрочем по-рано стана известно, че любимата работа положително влияе на здравето. До такова заключение достигнали датските учени.

Както показват заключенията от последното изследване, на хората положително им влияе емоционалната привързаност към процеса на работа.

Учените дават препоръки на работодателите да организират за служителите си работни условия, които биха подобрили тяхната работоспособност, и биха понижили количеството на работниците, които редовно напускат работа.

Но следва да се припомни, че прекомерното пристрастяване към работата може да стане причина за развитие на алкохолна зависимост.

Европейски учени откриха връзка между трудохолизма и възможното развитие на алкохолна зависимост.

В рамките на мащабно изследване финландските учени начело с доктор Мариана Виртанен от Института за хигиена на труда в Хелзинки се установило, че колкото повече време човек прекарва на работното място, толкова по-често злоупотребява със спиртните напитки.

Затова е важен балансът между работата и почивката, трябва да уважаваме своето тяло и да му предоставяме възможности за отпускане, като така ще успеем и да опазим здравето си.