Американски учени изясниха най-добрият начин за поддържане на когнитивните способности на мозъка след 30-годишна възраст и това е разнообразната дейност.

Заключенията на изследователите бяха публикувани в изданието за геронтология – науката за старостта, наскоро.

Мозъкът в кондиция, ако се натоварва постоянно със задачи

Мозъкът трябва да се натоварва постоянно, тъй като това е най-ефективният начин да се преустанови стареенето му.

През деня повечето от нас се занимават с разнообразни дейности – готвене, работа, хранене, гледане на телевизия, четене на книги, спорт, но за поддържане на мозъка в кондиция това не е достатъчно. Затова колкото повече задачи си поставяме, толкова по-активен и здрав ще бъде мозъкът.

Заключенията на учените се потвърждават резултати от мащабни изследвания с участие на 732 души на възраст от 34 до 84 години. Същата група минават нови тестове 10 години по-късно.

Участниците, които изучавали нещо ново постоянно – придобивали нови умения, чужди езици, демонстрирали по-добри когнитивни способности, отколкото тези, които прекарвали рутинно времето си.

Многостранна ежедневна активност ни позволява да натрупаме интелектуални и социални навици, а житейският опит – образование или хоби, могат да помогнат да компенсираме прогресираща болест на Алцхаймер.

Това влияе благоприятно на обема на работната памет, на изказа, способността за концентрация, вербалната памет, скоростта на обработка на нова информация, както и на качеството на разсъжденията.

Разходките и домакинската работа забавят старческо слабоумие

Изследване от началото на 2019 г. показа, че физическата активност и най-вече разходките и домакинската работа, помагат за запазване на способността на запомняне на нова информация и поддържат качеството на мисловната дейност, дори и човек вече да има увреждания на мозъка или биомаркери, свързани с деменцията.

Новият научен труд е повод да не спираме да се учим на нови неща, щом завършим университета.

Мозъкът има нужда от това, не е достатъчно само да ходим на работа, за да поддържаме ума в кондиция в дългосрочен план.

Ако избягваме умственото натоварване, това е предпоставка за развитие на старческо слабоумие.

Някои професии предполагат към постоянно усвояване на информация и прилагането ѝ, но въпреки това през свободното си време също мозъкът трябва да се натоварва.