Марк винаги е бил един от най-добрите ученици в класа. Неговата кариера може да се определи като нелоша, но когато отваря Facebook, вижда, че съученици, които не са били отличници, са постигнали най-много.

Същото се случва и сега – някои колеги го изпреварват в кариерната стълбица. Понякога си задава въпроса какво не прави както трябва?

Познат сюжет? Може би и вие се намирате в подобна ситуация, или имате служител или близък човек със сходен проблем.

Интелектът не е достатъчен за постигане на успех

Интелектът в чист вид – това е несъмнено огромно предимство, но недостатъчно.

И понякога причината, поради която интелектуално надарените хора не постигат това, което искат, се състои в това, че те пречат на самите себе си.

Ако сте в такава ситуация, то за вас имаме добра новина – когато разберете своите недостатъци, можете да ги отстраните. Ето и 5 проблема, с които най-често се сблъскват умните хора.

Умните хора понякога подценяват този навик като умение за изграждане на социални контакти, и се обръща прекалено голямо внимание на интелекта.

Много умни хора понякога смятат успехът за неизбежен, благодарение на своя интелект и не разбират колко важни са другите навици.

Защо дипломацията е важна в работата

Например, човек, на който трудно му се отдава дипломацията на работното място, трудно се справя с конфликтните ситуации.

Също при високо ниво на интелект комуникативността може да се смята за задължителна за секретаря, но не и за ръководителя. Поради тази причина не се губи време за развитие на подобни навици.

Подобни възгледи не възникват напразно. Повечето хора имат естествено желание да постигнат успех, благодарение на своите силни страни и да се избягват размишленията на тема, по която не са силни.

Умните деца обикновено още в ранна възраст се убеждават колко ценен е интелектът. Те растат и слушат колко са умни.  

По време на учене такива деца постигат по-лесно успех, отколкото осмокласниците. Разбираемо е защо когато пораснат продължават да обръщат основно внимание на интелекта.

В повечето случаи обаче за издигане по кариерната стълбица е необходим не само интелект. И ако сме съсредоточени върху своите силни страни и се опитваме да усилим слабите, то сами си вредим.

Решението е да използваме силните си страни, за да преодолеем слабите. Ако умеем да се учим добре, то е желателно просто да усвоим навиците, които нямаме по природа. Не е нужно да се променяме.

Просто е необходим план и наистина конструктивен подход. Например, следва да изберем 3 конкретни модела на дипломатично поведение в работата, които помагат за постигане на успех в тази област.

Умните се дразнят на работата в екип

Ако човек предявява високи изисквания към собствената си работа, на него ще му е трудно да работи с хора, на които е необходимо повече време за обработка на информация и за усвояване на идеи.

Ако още в ученическа възраст възникне усещане, че не е възможно развитие в пълна степен, заради не толкова умни съученици, раздразнението от екипната работа може да възникне много рано.

Помните ли как сте вършили голяма част от работата по групови проекти или са ви обвинявали за това, което сте мечтали на урок, който е продължавал твърде бавно за вас?

Сходни ситуации могат да възникнат отново по-късно. Ако човек е бил емоционално уязвим в детството, в зряла възраст може да реагира неадекватно, когато го настъпят по болното място.

Умните хора, склонни към перфекционизъм, понякога трудно могат да делегират задачи, защото смятат, че могат да ги изпълнят по-добре, независимо дали е така всъщност.

Какво е решението

Бъдете снизходителни към своите вътрешни реакции и се постарайте да разберете причините за тях. Учете се искрено да цените многообразието от начина на мислене на другите участници в екипа.

Свързване на интелекта със значителна част от самоуважението

Ако значителна част от самоуважението зависи от интелекта, тогава лесно можем да се окажем в ситуация, която ни доказва, че не сме толкова умни. Такива ситуации възникват при работа с хора, които са по-квалифицирани или умни, отколкото сме ние.