Експертите смятат, че публикуваните данни не позволяват да се прецени каква е точно ефективността на ваксината.

Експерти в областта на инфекциозните заболявания и ваксинопрофилактиката подложила на критика съобщението на компанията Moderna за резултатите от клиничното изследване на фаза I на новата мРНК-ваксина.

Защо съобщенията за успешни тестове на ваксина се критикуват

За междинните успехи в изпитванията на мРНК ваксина срещу новия коронавирус от Moderna обявиха на 18 май. След това цените на акциите на компанията рязко се вдигнаха, но след критиките отново поевтиняха.

Данните, които публикува Модерна, не могат да потвърдят изявленията, че новата ваксина успешно стимулира образуването на антитела при доброволци, смята Хелен Брансвел, която специализира наблюдението на инфекциозни заболявания.

Един от проблемите на публикацията на Модерна е, че компанията публикува данни само за 8 участници от 45.

Голяма част от резултатите от тази фаза на изследването остава скрита. Това не означава, че при останалите пациенти все още не се е появил имунитет. Не е изключено анализите все още да не са приключили.

Публикацията на компанията е на фона на пълно мълчание от страна на нейния влиятелен партньор – Националният институт по алергии и инфекциозни заболявания. Това е много странно, тъй като от института обикновено не премълчават успехите.

В какво се състоят критиките на учените срещу обявлението

Сред учените изникват редица въпроси както по отношение на методологията на изследването, така и във връзка с публикуваните данни.

Например, Анна Дурбин, която изучава ваксините в Института Джон Хопкинс, казва, че 2 седмици, преминали между въвеждането от доброволците на втора доза на ваксината и оценка на нивото на антителата, срокът е много малък, не позволява да се оцени колко е устойчива тяхната концентрация в кръвта.

Освен това учените са притеснени от липсата на данни за нивото на антителата при оздравелите от COVID-19, с които се сравнявали резултатите от това изследване.

Концентрацията на антителата след прекарана болест може доста да се отличава.

Когато компания като Moderna с такъв огромен ресурс твърди, че при проведени експерименти са получени антитела, неутрализиращи SARS-2, в изследвания върху хора, е добре да бъдат показани цифри както и какъв метод се използва.