От Университета на Британска Колумбия твърдят, че са открили начин как да спрат коронавирусът SARS-CoV-2 в ранните етапи на заразяване на човек.

Как с ново лекарство спират проникването на коронавируса

Известно е, че новият коронавирус използва за проникване вътре в човешките клетки рецепторите на ACE2 – ангиотензин превръщащ ензим, които се намират на тяхната повърхност.

Със своите шипове, които образуват неговата т.нар. корона, вирусът се прикрепя към тези рецептори, след което се освобождава вирусен геном вътре в клетката.

За съжаление, блокирането на самите ACE2 рецептори не е възможно. Такива има в много тъкани и органи на човек, а това означава, че тяхното блокиране ще доведе до тежки последствия за организма.

Експерименталният препарат, разработен от българска фирма, се базира на ефекта на блокирането на всички рецептори.

Това е една от причините от Института за експериментална биология на БАН да не участват в него, тъй като не се знае какви може да са последствията.

Тяхното присъствие не само в белите дробове, но и в другите органи е рисков фактор за развитие на полиорганна недостатъчност при заразяване с коронавирус.

Учените разработиха препарат под название APN01 или hrsACE2 /човешки рекомбинантен разтворим ангиотензин превръщащ ензим 2/. Това вещество се съединява с вирусните частици и така предотвратява тяхното взаимодействие с рецепторите на човек.

Вирусното натоварване намалява с до 5000 пъти от препарата

Предварителните изследвания показват, че hrsACE2 понижава вирусното натоварване с от 1000 до 5000 пъти.

По примера на конструираните в лаборатория тъкани на кръвоносни съдове и бъбреци, образувани от стволови клетки на човек, изследователите демонстрират, че hrsACE2 работи и в тези тъкани.

Засега не е ясно как ще действа препаратът в по-късните стадии на заразяване, когато вирусът активно се размножава в тялото на човек. В ранните стадии обаче може да е доста ефективен.

Учените подчертават, че изследванията продължават. Предстои да се изясни колко ефективен ще е новият препарат за защита на тъканите на белите дробове, а също и как ще реагират на него живия организъм, а не само лабораторна клетъчна култура.

Медицинският съвет с препоръки в доклад как да се лекува COVID-19

На проведен тази сутрин пресконференция на Медицинския експертен съвет стана ясно, че е изготвен доклад с обем от над 400 страници и в него се съдържат над 100 000 хипервръзки към различни научни публикации по темата за коронавирус.

Изготвени са и препоръки към лекарите – от това как да се предпазват от заразяване до методите на лечение, които се прилагат по света и кои биха били най-адекватни у нас.

В доклада са обособени 3 раздела, като в първия са препоръките как да се провежда амбулаторно лечение, вторият е какво от Медицинския съвет препоръчват да се направи при хоспитализация на фона на вече усложнена симптоматика на COVID-19.

В третия раздел са поместени общите принципи, с които се характеризира коронавирусната инфекция.

Не стана ясно дали има и препоръки за гражданите как да се предпазват от заразяване и как да действат, ако подозират, че са заразени и най-вече дали ще бъде публикуван. Само бе обявено, че е предаден на премиера.

Редица препоръки за гражданите са публикувани и на сайта на здравно министерство, но информацията постоянно се променя, затова би било добре и от Медицинския съвет да дадат своето официално становище.

Консенсус: социалната изолация и мерките необходими

Представителите на Медицинския съвет са стигнали до консенсусното мнение, че наложените противоепидемични мерки са необходими и допринасят за ограничаване на разпространението на инфекцията.

Това показват и математическите модели, дори вече е разработена проста формула, по която може да се следи и да се предвижда нарастването на заболеваемостта у нас.

Премиерът опита да внесе успокоение и обяви, че веднага щом бъде отчетено намаляване на заболеваемостта и в рамките на 2-3 дни се регистрират по под 10 нови заразени, веднага ще бъде предложено разхлабване на противоепидемичните мерки.

Според него през предстоящите 2-3 седмици трябва да бъде отчетен пикът у нас или след Великден, едва в началото на май при тази прогноза може да се обмисли как да бъдат отворени отново училищата, детски градини и университети и хората, които не работят да се върнат на работа.