От оперативния щаб посочиха по време на редовния брифинг, че от COVID-19 у нас се разболяват хора с по-високи доходи и с повече от добър социален статус.

Най-вероятно причината за това е, че те пътуват доста повече – командировки, срещи с търговски партньори в чужбина, а и по-дълги екскурзии, всичко това е функция на високите доходи.

COVID-19 може да се окаже болестта на богатите и пътуващите

Пътуванията в рисковите държави в ЕС, преди да бъдат наложени ограничения, са направили заразяването много по-вероятно.

Разбира се, това е само предположение, тъй като изследвания в тази насока, които да потвърдят този факт не се провеждат и надали предстои да бъдат реализирани.

От щаба изнесоха и подробна информация за заболелите през предходните 24 часа, те са общо 28, като при 8 от тях е преценено, че трябва да се хоспитализират.

Не бе съобщено колко проби са направени във вчерашния ден и така заразените у нас вече наближават 500.

На редовния брифинг бе потвърдена информацията, за която стана ясно вчера, че 3-ма са заразените депутати, сред които и председателят на здравната комисия в Парламента.

През изминалото денонощие преобладават новите заразени в София, като те са над 20, по 2 нови случая са регистрирани в областите Пловдив и Смолян.

Преборилите се с COVID-19 се увеличават до 30

Излекуваните, които са преборили COVID-19, се увеличават до 30 или 5 само за ден, така официално болните или активните случаи у нас, след приспадане на починалите – 12 и 30 излекувани, са 435.

През изминалото денонощие е съобщено за още една жертва на COVID-19, мъж на 81 години, който е хоспитализиран преди около седмица или болничното му лечение е с продължителност 7 години, преди да се стигне до летален изход.

За сравнение, в Италия проучване на медицинските картони на над 500 починали с COVID-19, показва, че средната продължителност на болничното лечение, преди да се стигне до летален изход е около 4 дни, без интензивна терапия и 5 дни с интубиране.

Съобщено е и за нов смъртен случай на фона на коронавирусна инфекция на мъж, хоспитализиран в УМБАЛСМ Пирогов, така общият брой на случаите на летален изход у нас се увеличават до 12.

Според данните от международния обмен по показател абсолютен брой починали с COVID-19 е заедно с Естония, където обаче заразените са близо 1000, а за изминалото денонощие за отчетени над 100 нови заразени.

Масово тестване от днес и още 2 съмнителни случая

От оперативния щаб съобщиха за 4-годишно дете и арестант, които са хоспитализирани със симптоми, сходни на коронавирусна инфекция и допълниха, че от най-голямата парламентарна група са пожелали да си заплатят пълния размер на направените тестове.

Това най-вероятно е по повод критиките в социалните мрежи, особено от медици, при които масовото тестване все още остава мираж, а то е много по-необходимо от това на депутатите.

От РЗИ-София все още не са оповестили информация какво се случва с тестването на служителите на гара „Илиянци”, където служителка с COVID-19 е починала, според изнесената информация в медиите жената е контактувала със сина на мъжа и жената от село в област Монтана, при които се стигна до летален изход.

На брифинга стана ясно и, че от днес поетапно ще започне т.нар. масовото тестване с т.нар. бързи тестове, при които резултатът положителен или отрицателен е готов за няколко минути.

Ако се закупят повече тестове и бъдат дадени на личните лекари, както и на тези в спешното, ще може да се постигне по-голяма яснота колко точно са заразените.

Не са малко случаите, при които въпреки наличието на симптоми, които наподобяват коронавирус, потенциалният заразен не се изпраща за PCR тест.

От щаба коментираха и, че вирусът заразява цели фамилии, което е повече от естествено, тъй като е по-заразен от грипния вирус, и при контакт инфектирането може да стане за около 15-20 минути.

За заразяване с грип обикновено е необходимо повече време, да сме например в контакт със заразен или в едно помещение над 2 часа.

Според изнесената на брифинга информация, най-възрастният пациент с COVID-19, жена на 86 години, е стабилизиран и не е било допуснато да се стигне до интубиране. Провеждана е комбинирана терапия – антибиотици и кортикостероиди.