Разстройството при бебетата е доста често срещан проблем и предвид крехката възраст на детето, подобно нещо може да предизвика сериозно безпокойство у родителите.

Въпреки че в повечето случаи това състояние не е сериозно и отшумява безпроблемно, все пак е важно да се разберат причините, които са довели до разстройството.

Също така, трябва да се оценят потенциалните рискове предвид цялостното състояние на бебето и да се определят мерките, които трябва да се предприемат за да се осигури здравето на детето.

Какво представлява разстройството при бебе

Разстройството или както още го наричаме диария, представлява отделяне на чести и воднисти изпражнения.

Това състояние може да варира от съвсем леко до по-тежко и може да бъде или да не бъде придружено от други симптоми, като например треска, повръщане, коремни болки и дехидратация.

Какви могат да са причините за появата на разстройство при бебето

Макар че причините за разстройство при бебетата могат да варират много, все пак основните от тях са същите, както и при възрастните, а именно:

Инфекции

Най-честата причина за разстройство при бебетата са инфекциите - вирусни, бактериални или паразитни.

Вирусите, като ротавирус и норовирус, са основни причинители на гастроентерит при децата в тази крехка възраст.

Бактериални инфекции, като салмонела и ешерихия коли, също могат да предизвикат диария и обикновено са отговорни за по-тежките случаи.

Промени в диетата

Промените в храненето, като преминаването от кърма към адаптирано мляко или въвеждането на нови храни, могат често пъти да причинят разстройство.

Някои бебета са много чувствителни към определени храни или добавки, което може да доведе до стомашни разстройства.

Алергии и непоносимости към определени съставки

Хранителни алергии или непоносимости към определени храни, като непоносимост към лактоза, могат да предизвикат диария.

В такива случаи симптомите обикновено се появяват много скоро след консумацията на алергена и отшумяват след неговото пречистване от тялото.

Медикаменти

Някои лекарства, особено антибиотиците, могат да предизвикат разстройство като страничен ефект.

Причината да споменаваме основно антибиотиците е, че те могат да нарушат нормалната чревна флора, което в повечето случаи води до диария.

Други по-необичайни фактори

Никнене на зъби, емоционален стрес или промяна в околната среда (понижение на температурата, летни жеги) могат също да причинят разстройство при бебета.

Опасно ли е разстройството при бебетата

При възрастните хора обикновено разстройството преминава от само себе си и не е сериозно, като в повечето случаи това важи и за бебетата.

Разстройството обикновено е временно и не представлява сериозна опасност за бебетата, но в редки случаи то все пак може да доведе до опасна дехидратация, особено при кърмачета.

Дехидратацията може да причини сериозни здравословни проблеми, ако не се третира навреме.

Признаци на дехидратация в резултат от диария

Сухите устни и език са един от основните симптоми на дехидратация, причинена от разстройство. Друг признак е плачът без сълзи и намаленото количество на урината в организма.

В по-тежки случаи може да се наблюдава потънал фонтанел (меко място на главата), летаргия или раздразнителност на бебето.

Мерки за действие при разстройство при бебе

Най-важната мярка при разстройство е поддържането на хидратацията. Даване на орални рехидратиращи разтвори може да помогне за възстановяване на загубените течности и електролити.

При кърмените бебета, продължете да кърмите често. Избягвайте даването на сокове и газирани напитки, тъй като те могат да влошат диарията. Вместо това, предлагайте малки количества вода.

Добрата хигиена е от съществено значение за предотвратяване на разпространението на инфекции. Мийте ръцете си често, особено след смяна на пелените и преди приготвяне на храна.

След като разстройството започне да се подобрява, постепенно въвеждайте лесно смилаеми храни като банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. Избягвайте млечни продукти и мазни храни, докато симптомите не отшумят напълно.

Кога да потърсите медицинска помощ

При признаци на тежка дехидратация трябва да потърсите помощ от лекар. Същото трябва да направите и при наличие на кръв в изпражненията, тъй като това често говори за бактериална инфекция.

Високата температура също изисква лекарско внимание, както и повръщане, което продължава повече от 24 часа или ако диарията продължава повече от седмица.