Предходният пик от 166 заразени за ден отиде в историята, след като малко след полунощ за петък бяха отчетени нови 182 с COVID-19, това е на фона на лекият спад от четвъртък.

С над 600 по-малко PCR теста, а заразените 30 отгоре

Увеличаването на новите заразени е при по-малък брой направени PCR тестове, с над 600 са по-малко.  За 3 юли те са общо 2538, тоест процентното съотношение на положителните нараства с повече и достига около 8% от всички тестове, а вчера бяха 3155. С тестовете от вчера е преминат прага от общо 150 000 PCR-и от началото на епидемията.

Леко увеличение се отчита и при излекуваните, които са 90 и така достигат почти 2900, докато активните случаи нарастват до 2366 или у нас епидемията продължава да се разраства.

От тези 182 нови заразени нетно само 7 са постъпили в болница, тъй като общият брой на приетите с COVID-19 се увеличава до 450 при 443 ден по-рано, което може да се използва като доказателство, че наистина инфекцията сега протича доста по-леко.

Друго възможно обяснение е, че сега просто се правят повече тестове и затова се откриват заразени, които близо месец след обявяването на извънредното положение нямаше как да бъдат установени.

20 области със заразени на 3 юли, бумът в столицата – реалност

В интензивно отделение намаляват до под 30 според информационната система, което може да е свързано и със 7 жертви, които най-вероятно са били на интензивна терапия.

След добрата новина от 2 юли с 0 случая на летален изход, за петък – 3 юли информационната система отчита цели 7, като общият им брой нараства до 239.

За съжаление, сред жертвите, за които днес бе съобщено са и двама съвсем млади лекари специалисти по спешна медицина.

Единият е на едва 42 години, а другият на 50. Най-вероятно те са сред тях, тъй като за четвъртък информационната система не отчете летален изход.

Предполага се, че по-младият се е заразил от пациент, почувствал се е зле миналата седмица, но състоянието му се е влошило и затова се е стигнало до изключително неблагоприятния развой. Цялата медицинска общност скърби за двамата лекари.

Картината на заразените в страната е с 20 области, в които има нови случаи в петък. Бумът в София, сякаш започна да се реализира, за последните 24 часа са отчетени нови 69, като досега в столицата не е имало толкова висока стойност на дневна база.

В Пловдивско вирусът вече също се разпространява дифузно

На второ място след столицата е област Пловдив, където са 22-ма новите заразени, не е изключено част от тях да са контактни на откритите в шивашки цех в Кричим. В областта вирусът вече се разпространява и дифузно, тъй като невинаги може да се открие връзка между новите случаи.

В другите области заразените са доста по-малко, като прага от 10 нови надхвърлят Софийска област с 11 и област Варна също толкова, като се предполага, че повечето са от областния център.

С нови 10 е Велико Търново, като медиите разясниха днес, че този внезапен скок от вчера, се дължи на абитуриенти, като се предполага, че сред тях е имало заразен, който е суперразпространител.

С по 8 нови с коронавирус са областите Сливен и Кюстендил, със 7 са Смолян и Пазарджик, цели 5 области са с по 4 нови заразени, това са Благоевград, Враца, Плевен, Стара Загора и Търговище.

С 3 нови заразени са Кърджали, с 2 е Разград, с по 1 са Ямбол, Габрово, Видин, Бургас или 4 области.

Над 20 заразени медици отчита ИС, дали не е грешка

Изненадваща разлика се отчита при заразените медицински лица, с цели 21 повече спрямо вчера, когато бяха 424, а днес са 445, дали пак не се касае за нанасяне на пропуснати случаи от предните дни и дори седмици.

Новите заразени лекари са с 11 повече спрямо вчера, когато бяха 147, а днес са 158, което е своеобразен бум или над 10% са потвърдените лабораторно в петък са медицински персонал.

При медицинските сестри нарастването е по-малко от 155 на 163 или с 8 повече, но съвсем не е малко, останалите 2-ма заразени са санитари – от 73 вчера на 75 днес.