Бременността е прекрасният период на зараждане на нов живот, но не всички бъдещи майки успяват да преминат през него безпроблемно.

Една от неприятностите, която може да възникне през цялата бременност, е ринит. Вазомоторен ринит при бременност – това представлява „неудобен” симптом, свързан със запушен нос, с който се сблъскват бъдещите майки.

Възможно е да се съпровожда и със слабо изразена или силна секреция. Запушеният нос не се съпътства с други признаци на инфекции на дихателните пътища или на алергична реакция.

Симптомите могат да започнат още на втория триместър на бременността или по-късно и да отшумят от само себе си 2 седмици след раждането.

Опасностите на вазомоторен ринит при бременност

Само по себе си краткотрайното запушване на носа не крие сериозна опасност за здравето на майката или на детето.

Упоритият ринит, който напълно блокира носните проходи, може да доведе до недостиг на кислород в кръвта на майката и хипоксия на плода.

Отокът на носната лигавица се усилва в легнало положение и може да влоши качеството на съня на бъдещата майка, което да доведе след себе си различни усложнения.

За щастие, този проблем касае далеч не всички жени и в повечето случаи при своевременна диагностика успешно се облекчава.

Причини за ринит при бременност

Бременността е период, в който организмът на бъдещата майка се подлага на редица хормонални изменения. От тяхното протичане най-вероятно е предизвикан и ринитът.

Възможно е да се предизвика от гестоза – състояние, обусловено от изменения на състава на кръвта, което може да доведе до отоци.

Не трябва да се забравя и за по-често срещаните причини – развитие на инфекции или на алергични реакции. Тяхната симптоматика се отличава от ринит при бременните, но във всеки случай диагноза може да се постави само от лекар.

Точните фактори, които предизвикват ринит при бременност не са установени. Отичането на носната лигавица може да се провокира от високите нива на ацетилхолин в организма, посредством влиянието на естрогена.

Прогестеронът спомага за отпускане на стените на кръвоносните съдове, като оказва същия ефект. Кой фактор точно е станал причина за запушения нос, трудно може да се установи.

Симптоми на ринит при бременност

За разлика от обикновения простуден ринит – този при бременните не се съпровожда с втрисане, повишение на телесната температура и общо неразположение.

За един от основните негови признаци се смята проявлението само по време на бременност. Също не вреди на здравето на носоглътката, за разлика от хипертрофичния и атрофичния ринит.

Много по-трудно се различава от други форми на вазомоторен ринит. Това може да се направи само от лекар.

Симптоми на гестационен ринит са отоци на лигавицата и затруднено дишане, особено в хоризонтално положение. В някои случаи симптоми могат да бъдат и обилно или оскъдно отделяне на слуз.

Недостатъчното постъпване на кислород също може да предизвика главоболие, което минава след дълга разходка на чист въздух.

Рискови фактори

Вазомоторен ринит не се проявява в 100% от случаите. Но някои фактори увеличават вероятността от неговото възникване.

Например, при пушещи майки ринит се развива в 70% от случаите. Пушенето както активно, така и пасивно, а също и чувствителност към акари, е вероятен рисков фактор за възникване на подобно състояние.

Висок е рискът от проявления при жени, които още преди да забременеят са страдали от алергичен ринит или синузит.

Важност на лечението

Гестационният ринит не е тревожно състояние, което да може да доведе до неблагоприятен изход на бременността, но все пак изисква необходимото внимание.

Своевременното лечение, по-точно облекчаване на симптомите, помага за избягване на неприятни усложнения.

Жените с гестационен ринит обикновено дишат през устата. Подобен вид дишане в дългосрочна перспектива може да доведе до хъркане и намаляване на вдишвания азотен оксид, който се образуват в синусите в близост до носа.

Това е свободен радикал, който участва в регулацията на кръвното налягане и кръвообращение, а също и в други метаболитни процеси.

Намаляването на доставката на азотен оксид към белите дробове на майката може да навреди на здравето на плода и да увеличи рисковете от прееклампсия.