За тазова се смята тази болка, която се локализира между пъпа и слабините. При мъжете подобни болезнени усещания е възможно да са резултат от инфекции - на пикочния мехур или венерически болести, простатит и други патологии. Някои от тях се смятат за доста сериозни.

Болката не е единственият симптом, но по допълнителни признаци обикновено е възможно поставяне на диагноза и назначаване на лечение.

Най-чести провокатори за тазова болка при мъже

Инфекции

Когато мъж потърси лекарска помощ с оплакване за тазова болка, то е необходимо изключване на редица инфекции, а също и на простатит.

Според статистическите данни, това са най-честите причини за тазови болки при мъже.

Инфекции на пикочно-половата система

Причина може да бъде бактериална инфекция, като болката е едно от най-честите оплаквания. Локализира се в долните части на корема. Сред съпътстващите симптоми са:

 • Усещане за парене по време на уриниране;
 • Чести позиви за уриниране;
 • Изменение на цвета и миризмата на урината;
 • Повишение на телесната температура, симптоми на интоксикация.

Болката може да се разпространи и към други области, например, към кръста. Лечението се определя индивидуално, най-често е достатъчен курс антибиотици.

Венерически болести

Някои инфекции, които се предават по полов път, например, хламидиоза, гонорея, също са свързани с тазова болка. За тези инфекции характерни симптоми са:

 • Болка в тазовата област;
 • Признаци на възпаление на уретрата;
 • Поява на секрети.

Някои инфекции могат да засегнат и ректума, което предизвиква болка.

Простатит

Представлява възпаление на простатата. В клиничната практика е прието да се разграничават няколко вида заболявания, всяко от които има характерни симптоми и разлики.

Остър бактериален простатит

Основна причина е бактериалната инфекция, която е засегнала простатата. С прогресирането на възпалението, проявлението на болките може да се промени и те стават по-интензивни. Болезнените усещания се разпространяват – към областта на гърба, слабините.

Острата форма на простатит е свързана и с болезнени усещания в половия член. За остър простатит са характерни и други симптоми:

 • Проблеми при уриниране;
 • Промяна на състава на урината;
 • Влошаване на общото състояние;
 • Симптоми на интоксикация.

При поява на симптоми на остър простатит е препоръчително да бъде посетен лекар, колкото се може по-скоро.

Отлагането на лечението увеличава риска от сериозни усложнения.

Хроничен бактериален простатит

При липса на лечение острото възпаление преминава в хронично, за което са характерни серия от проявления на симптоми и липса на такива за определено време.

Симптомите на хронична форма на простатит е възможно да са много слабо изразени.

Лечението се назначава индивидуално. Това могат да бъдат консервативни методи или пък хирургични, в някои случаи се препоръчва тяхното съчетаване.

Небактериални форми на простатит

Небактериален простатит е сложен медицински проблем. Оплакванията са за силни болки, а лечението с антибиотици не носи никакво облекчение и резултат.

Все пак при назначаване на някои лекарствени препарати може да се облекчи състоянието на болния, но това са само средства за симптоматична терапия.

Болка при слабинна херния

Според статическите данни, около 25% от мъжете страдат от слабинна херния във възрастта, когато мускулите стават по-слаби.

При подобно състояние тазовата болка се усилва при напрягане на мускулите, например, при смях, кашлица и други.

Единствен вариант на лечение е хирургичната интервенция. Облекчава се не само състоянието, но и се предотвратяват тежки последствия.

Синдром на раздразненото дебело черво

При това състояние всички характерни симптоми се формират от чревния тракт:

 • Подуване на корема;
 • Нарушения при изхождане – диария и запек често се сменят едни след други;
 • Поява на примеси в изпражненията;
 • Болки в корема с неизяснен характер.

Симптомите могат да отшумят след посещение на тоалетна. Лечението се назначава от лекар след преглед и оценка на състоянието на болния.

Активният начин на живот, промени в хранителния режим, а също и лекарствената терапия са основа на лечението.

Кога е необходима консултация с лекар

Появата на болки винаги е повод да се потърси лекарска помощ. Причината за болка може и да е ясна, но това не изключва необходимостта от посещение на специалист.

Ако провокаторът за болезнени усещания в тази не може да се установи, болките стават по-силни, състоянието се влошава и това е повод незабавно да се запише час при личния лекар.