Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести, Национален консултант по Микробиология и член на Оперативния щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев до 10 юли може да се очаква рязък скок на заразените в област София-град.

Без противоепидемични мерки на срещата ЦСКА-Локомотив Пловдив

Прогнозата му се основава на поведението на феновете на стадиона по време на футболната среща за Купата на България, която се проведе на 1 юли в София.

Препоръките, които бяха давани да се спазва дистанция, да не се крещи, да се избягва прегръщането, изцяло са били пренебрегнати.

Крещенето е изключително опасно, тъй като се отделя аерозол, който може да съдържа вирусни частици и то във висока концентрация.

Според проф. Кантарджиев организаторите са се постарали максимално да ограничат близките контакти между феновете от съответните агитки, но не е било възможно да сложат охрана до всеки.

При такова мероприятие с толкова много участници се разчита на личната отговорност на запалянковците, но изглежда емоциите са надделели и затова се очаква бум на заразени в близките дни.

Минимален шанс прогнозата на Кантарджиев да не се сбъдне

При предходната футболна среща заразените на дневна база в столицата достигнаха до 60, а сега никой не се наема да прогнозира до колко могат да се увеличат на дневна база.

Нормално е членовете на едно семейство да се прегръщат, дори и по време на пандемия, но не е съвсем редно това да го правят млади мъже, футболни фенове.

Минимален шанс прогнозата на д-р Кантарджиев да не се сбъдне, ако сред тези няколко хиляди души присъствали на стадиона не е имало нито заразен или да е имало такива, те да не са били от категорията на суперразпространителите.

Редица изследвания показват, че около 20% от заразените са отговорни за 80% от новите случаи на коронавирус, затова при едно случайно стечение на обстоятелствата в столицата може и да не се стигне до бум на заразените в столицата.

От това зависи дали следващите футболни срещи ще бъдат играни пред публика или капацитетът на стадионите ще бъде намален от 50 на 25% от максималния.