Очаквано заразените у нас от началото на епидемията през март преминаха 17 000, макар и за изминалото денонощие да бе отчетен значителен спад – от 179 на 96, разликата е с близо 50% надолу.

И броят на тестовете обаче рязко намалява – от над 8100 до около 3300, над 50% са по-малко в събота, което очаквано, предвид може би по-малкото работещи референтни лаборатории.

По-малко заразени, но и много по-малко PCR тестове

Обработват се и по-малко тестове по време на пандемията.

Съвсем неочаквано област Бургас измества всички останали области по заразени и там са 22, докато във всички останали случаите са под 20, като дори София-град е едва на 3-то място с 13 нови, а област Благоевград е на 2-ро с 14 случая.

Броят на излекуваните почти достига този на новите заразени, като с отрицателни повторни тестове са 86 души в съботния ден, като общият им брой достига 12 186.

При хоспитализираните също се наблюдава спад – от над 760, намалението е до 755, но за истинско затихване на епидемията ще може да се говори, когато приетите в болница с COVID-19 намалеят до под 500.

Активните случаи продължават да се увеличават, но с много бавни темпове, предвид малките разлики между нови заразени и излекувани.

В Пловдивско 5 нови случая, във Варна 6

Реално заболелите също намаляват и от броя на починалите, като днес те са 6 или около 6-7% от общо заразените, което съвсем не е ниска стойност. Общият брой продължава да върви нагоре и вече са 671.

Приетите на интензивна терапия са с 4 по-малко, отколкото в петък, но не е изключено това да е, заради починалите, макар и двата типа данни се водят отделно.

Освен бумът в Бургас в останалите области може да се каже, че е истинско затишие, като изключим и област Благоевград, където традиционно вече близо месец се отчитат нови случаи почти колкото в София.

В областите Варна и Кърджали са по 6 новите случаи, а в Пловдив са само 5, и така разликата между Пловдивско и Благоевградско по отношение на общата бройка заразени става все по-голяма.