Директорът на болница „Света Екатерина” в София се оказа хоспитализиран във ВМА и то от повече от 20 дни, като причината за това е COVID-19. Отказва се всякаква информация какво е състояние му, която е поискана от медиите, предоставя се такава единствено на неговите близки.

Колко са заразените лекари с COVID-19

Не се съобщава и по какъв начин може да е станало заразяването на известния кардиохирург, от лечебното заведение, в което се лекува професор Генчо Начев също не са разкрили в какво точно състояние е.

Според последните данни от информационната система 333 са заболелите лекари общо от началото на епидемията, 313 са медицинските сестри, 139 са санитарите и от категорията друг медицински персонал са 135. При фелдшерите няма промяна при заболелите и те остават 15.

Общият брой на установените за периода на епидемията у нас медицински лица с COVID-19 са 935 и на фона на 16 954 са доста под 10%. Данните се променят, но заразените медици варират около 6-7% от общия брой.

Над 8000 PCR теста за 24 часа и повече нови заразени

За изминалото денонощие бяха направени близо рекорден брой PCR тестове – общо 8129, а с натрупване от 29 януари до 4 септември достигат 436 395.

За предходните 24 часа излекуваните прехвърлиха 12 000, като общият им брой е точно 12 046.

По-малко са обаче, отколкото се новите заразени, които се увеличават 179, но това отчасти се дължи и на доста повечето тестове.

Новите заразени може и да се увеличават, но това не се отнася за хоспитализираните, които макар и с малко намаляват, спадът е от 764 на 763 за денонощие.

Това може да се обясни обаче със случаите на летален изход, които продължават да поддържат високи нива, но на фона на 179 нови заразени, 7-те починали са около 3-4%, повече са, отколкото в Западна Европа.

Там въпреки бумът, който се наблюдава от последните седмици и дори вече повече от месец, смъртността остава около 1%.

Още днес преминаваме прага от 17 000 общо заразени

Поглед към данните за общия брой на потвърдените случаи показва, че може би съвсем скоро, най-вероятно още днес ще бъде преминат прага от 17 000 случая, ако се запази тенденцията от август и няма локални епидемични взривове след старта на новата учебна година, то може би до края на септември случаите с натрупване ще надхвърлят 21 000-22 000.

По области ситуацията се характеризира с ръст на новите заразени в София – 45 са установени за изминалото денонощие.

Това са стойности, разбира се, много далеч от пика през месец юли, но може да се подозира връзка със състоялото се Велико народно въстание на 2 септември. Възможно е и да се касае за временно колебание.

В Благоевград повече заразени от Варна и от Пловдив

В област Благоевград няма информация за провеждани мащабни протести, но пък новите заразени са доста 29.

Населението на Благоевградска област е малко над 300 000 души, докато на София-град, който обхваща единствено Столична община, според преброяването провело се през 2011 г. е малко под 1,3 млн. души или разлика от над 4 пъти.

Спрямо населението в София-град новите заразени са много по-малко, отколкото в Благоевград. Все пак е добре да отбележим, че област Благоевград е сред най-големите по площ сред 28-те и това може да обяснява повечето заразени там.

Освен това и зимният курорт Банско, който и през летните месеци, е посещаван от доста туристи, може да е предпоставка за вътрешно пренасяне на вируса, но сякаш засега няма такива данни.

На следващо място по нови заразени е област Пловдив, където новите случаи са 18, а като общ брой трайно са по-малко, отколкото в Благоевград. С новите данни те се увеличават до 1456, докато в Благоевград са 1473.

Каква е ситуацията в най-голямата община в Пловдивско

В една от общините в област Пловдив късно следобед на 4 септември е проведено заседание на Общинския оперативен щаб. Касае се за втората по големина община след Пловдив – Асеновград с население от близо 75 000 души.

От щаба съобщават, че в общината са установени 89 случая на заразяване за целия период на епидемията, но не и колко са активните към момента. За предходните 24 часа е докладвано за един случай на летален изход. Касае се за мъж, но не се посочва на каква възраст, който е хоспитализиран в частна болница в град Пловдив и е бил с няколко съпътстващи, тоест с хронични заболявания.

В общинската болница в Асеновград с COVID-19 са приети 7 заболели в специално създаденото за тази цел отделение. Други са хоспитализирани в болници в град Пловдив, 4 от тях са в държавната УМБАЛ Св. Георги, а 3-ма в частната Пълмед.

6-ма души с адрес на територията на община Асеновград с положителна проба за COVID-19, са оставени на домашно лечение, което предполага, че са поставени под карантина и трябва да чакат най-малко 14 дни, преди да им бъде направен повторен тест.

В лечебното заведение има достатъчно предпазни средства за персонала, така че няма опасност от избухване на огнище вътре в болницата.

Взети са всички мерки да не се допуска смесване на потоци от пациенти и болните са изолирани от останалите пациенти.

Също така е предвидено да се отпуснат средства за закупуване на апарат, на който да се обработват взетите проби за PCR тестове на персонала. Така ще се спестят средствата, които сега се плащат на външни лаборатории, допълни директорът на общинската болница.

Обсъден бе въпросът по повод предстоящото стартиране на новата учебна година в общинските училища.

Присъстващите директори уведомиха Общинския оперативен щаб, че е предвидено да бъде направено посрещане единствено на първокласниците в училищните дворове, за да няма струпване на родители и на ученици.

Останалите ученици ще дойдат за часовете, без да присъстват на официалното откриване на учебната година.

Специални помещения за изолация на ученици със симптоми

От щаба в Асеновград посочиха, че за всяко от училищата се предвижда да бъде обособена стая, в която да се изолират ученици, при които е налице подозрителна симптоматика.

В едното от средните училища в града вече е обособено такова помещение, а в останалите предстои. В тази стая ученикът със симптомите ще изчаква пристигане на медицински екип, съгласно указанията на образователното министерство, които бяха разработени съвместно с Националния оперативен щаб – НОЩ.

Във всички училища в община Асеновград има възможност да бъдат осигурени диспенсъри с дезинфектанти, като частна фирма е предложила да ги достави, но вече ангажимент на самите училища е да осигурят, тоест да закупят препарати за дезинфекция.

Присъствалият на заседанието на оперативния щаб директор на Общинската болница в Асеновград докладва за влошено състояние на една жена от дома за пълнолетни лица с увреждания в село Джурково, където преди седмица пламна огнище и дори прокуратурата се намеси. Жена от дома в родопското село е развила дихателна недостатъчност.

Разликата не е голяма и ако в Пловдивско бъде установено ново огнище, то бързо ще изпревари отново Благоевград.

След Пловдив по нови заразени е морската столица или по-скоро област Варна, като повечето случаи най-вероятно са от района на община Варна, откъдето тръгна тенденцията по-млади да се заразяват, които ходят по дискотеки и се срещат с приятели.

Общият брой на заразените във Варненско от началото е 1278, предвид продължаващия летен туристически сезон добре би било заразените да не надминават повече от 15-20 дневно, тъй като рискуваме ограничения от Германия и за пристигащите оттам немски туристи.

След Варна най-много са новите случаи на заразяване в област Стара Загора и там са 11, но предвид че областен център е 5-тият по големина град България, то засега областта остава сравнително слабо засегната с общо 479 случая.

Всички останали области, в които в петък са установени случаи, те са с по-малко от 10.