Диетолозите и експертите по фитнес обичат да повтарят, че добрата форма се дължи както на правилното хранене, така и на редовните спортни занимания.

Но с какво да се храним, когато спортуваме и искаме да подобрим физическите си постижения? Ето списък някои т. нар. суперхрани.

Яйца

Протеинът играе важна роля в начина на живот при спортистите. Независимо дали се нуждаете от белтъчини, мазнини или наситени въглехидрати органичните яйца са ваши приятели. Яйцата са бърз източник на протеини и се приготвят лесно. Биотинът, който съдържат дава енергия, а холинът помага на холестерола да се придвижва в кръвта.

Зеленчуци

Ферментиралите зеленчуци могат да се добавят в менюто ви, понеже при ферментация се използват полезни бактерии, които подобряват здравето на червата. Опитайте кимчи, кисело зеле, цвекло или моркови.

Кокосово мляко

Спортистите, които се придържат към Палео диета предпочитат пълномаслено кокосово мляко, защото има високо съдържание на наситени мастни киселини и средноверижни триглицериди (MCT), които лесно се изгарят от организма. Кокосовото мляко може да бъде заменено с кисело.

Месо

Ако трябва да изберете най-подходящото месо опитайте с говеждо, агнешко или козе, понеже те имат ниско съдържание на мазнини, наситени мазнини, холестерол и калории. Тези храни съдържат витамин Е, бета каротин, витамин С, както и редица полезни за здравето мазнини, включително омега-3 мастни киселини и конюгирана линолова киселина или CLA.

Атлетите винаги търсят най-добрите източници на протеини, а месото от бъбреци, черен дроб и сърце определено е едно от тях. Това месо има висока концентрация на мастноразтворимите витамини и е един от най-добрите източници на витамин D, освен това съдържа незаменими мастни киселини, които са полезни за мозъка.

Бульони от сварени кости

Костните бульони, представляват вкусни ароматни течности, приготвени от врящи животински кости в продължителен период от време. Към тях често се прибавят зеленчуци или билки, а след като ври известно време се прецежда. Този бульон има отлични лечебни свойства, понижава възпаленията, лекува инфекции, повишава имунитета, стимулира здравето на костите, лекува червата и дори има успокояващ ефект.

Пастърма

Освен наситения вкус, пастърмата е и отлична здравословна закуска, която може да вземете по време на път. Съдържа високо количество протеини. С малко въображение и желание може да намерите различни възможности за приготвяне на пастърмата. Тайната е да се открие здравословен източник, който не разполага с всички добавени захари или обработени съставки.

Органични плодове

Любимите ни ягоди, боровинки, къпини и малини са идеално допълнение към храненето след тренировка. Органични плодове имат ниско количество фруктоза и високо съдържание на антиоксиданти. Ако не можете да ги консумирате пресни, замразените плодове са чудесен втори избор. В действителност замразените, но неподсладени плодове са идеални за съхранение във фризера.

Сладки картофи

Сладките картофи са по-добри от белите картофи, защото съдържат повече бета каротин и не съдържа фитичната киселинаантинутриент, докато в кожата на бели картофи може да се открие. Антинутриентът може да предизвика смущения в червата и хранителните вещества да бъдат изчерпани от тялото.

Готвене с нерафинирано кокосово масло

Можете да го използвате за готвене при висока температура, без маслото да гранясва, което може да бъде голям проблем. Дори да готвите със здравословно масло като зехтин или масло от макадамия, при висока температура може да се окисли, което означава, че се поврежда или гранясва.

Когато използвате нездравословни масла може да предизвикате възпаление в организма, което е причина за много съвременни заболявания, включително сърдечно-съдови болести.

Нерафинираното кокосово масло има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които подсилват имунитета и повишават производителността.