Понякога това е най-добрият подарък, който можем да си направим.

Самотата е страничен ефект от измененията, които протичат в съвременното общество. България в това отношение следва тенденциите на развитите страни, все повече българи се чувстват самотни.

Сред основните причини са индивидуализъм, изоставяне на родовите традиции, когато хората са живели на големи семейства, недоверие към околните.

Хроничната самота може не само да причини душевни страдания, но и да убие. През 2015 г. учените правят мета-анализ, проверяват резултатите от 70 изследвания и установяват, че смъртността сред самотните е по-висока с 26%.

Да бъдеш откъснат от обществото е също толкова вредно, колкото и да имаш наднормено тегло, да пушиш и да употребяваш наркотици. А уединението, за разлика от самотата не е толкова вредно, дори е и полезно.

Знаем ли какво искаме и дали сме уверени в себе си

Отношенията с околните ни помагат да се чувстваме в безопасност, да се самоутвърждаваме, тъй като човек е социално същество.

Чуждите думи и емоции често влияят на решенията ни, и това може да не е толкова добре. В серия експерименти това е демонстрирано още през 1971 г. Зрели здравомислещи хора са готови да признаят за страшен престъпник човек, който за пръв път виждат само за да не противоречат на мнението на колектива.

Самотата помага да разберем по-добре своите мисли и чувства, какво желаем всъщност, и да вземем правилно решение.

Ако човек редовно отделя време за усамотяване, да приведе в ред мислите си и спокойно да вземе важни решения, то става по-уверен в себе си. Създава си лично мнение и виждане на основата на собствените ценности.

Това помага за по-ефективно действие и да не се влияе до толкова голяма степен от мнението на околните. Дали сме сигурни, че желанията ни са наистина нужни, а не са ни наложени от обществото.

Самостоятелност

Умението за самостоятелно решаване на собствените проблеми е много важно за нормалното развитие на едно дете.

Има дори специален термин за обозначаване на прекомерна родителска загриженост – хиперопека или хиперпротекция.

Подобно родителско поведение може да направи детето несамостоятелно, да избягва да поема отговорност и да има много други проблеми в зряла възраст.

Креативност

През 2017 г. учените публикуват резултатите от изследвания, в които вземат участие 295 студенти. Техните личностни черти се оценяват с помощта на въпросници.

На първо място, изследователите откриват хора, които обичат да бъдат насаме със себе си, и ги попитали за причината.

Доброволците били разделени на 3 групи – едни избягвали общуване, заради срамежливост, други, заради нежеланието да комуникират, трети били просто необщителни по природа. След това било оценено нивото на агресия и креативност.

„Срамежливи и избягващи” се оказват не особено творческите хора с високо ниво на агресия. А необщителните по природа показват високо ниво на креативност и като цяло били неагресивни хора.

Учените стигат до извода, че при определени условия и в оптимални дози самотата може да способства за творческо мислене и продуктивната работа.

Проверен начин за борба със стреса

През 2017 г. е проведен мащабен експеримент, посветен на самотата. Първоначално доброволците са разпределени на 3 групи: в първата група общували с други хора, във втората били сами и нищо не правели, а в третата се занимавали с нещо по-спокойно.

Оказва се, нищоправенето и четенето успокояват еднакво добре.

След това е направена оценка на емоциите. Учените установяват, че самотата не намалява положителните преживявания, но помага за справяне с отрицателните.

Накрая, участниците, които прекарват повече време насаме със себе си, били разделени на 2 групи. От първата група можели да си мислят за каквото си поискат, а другите – на тема, зададена от експериментатор.

Участниците, които разсъждавали на свободна тема, се чувствали по-спокойни.

Изследователите стигат до извода, че периодичните усамотявания помагат за успокояване и за справяне с хроничния стрес. За това са знаели мъдреците в миналото, а сега в подкрепа на този факт има и научни доказателства.