Всяка есен Научно-хумористичното списание „Анали на невероятните изследвания” на Харвардския университет връчва Игнобелова награда, наричана още и Шнобелова, може да се приеме и за антинобелова.

Тази награда не е клеймо за позор, дава се само за тези изследвания, които ни карат първо да се смеем, а след това да се замислим.

Това е прекрасен пример за това как науката може да стане забавна и привлекателна. През тази година наградата за медицина получиха италиански учени за изследване на пица.

Какви още научни трудове са получавали подобна награда

Целебната пица

Група учени от няколко научни центъра на Италия решават да изяснят как пицата – най-популярното италианско ястие по света, на практика символ на страната – влияе на риска от развитие на рак.

Резултатите от проведеното изследване, озаглавено „Предпазва ли пицата от рак?” са публикувани през юли 2003 г. в рецензираното медицинско издание International Journal of Cancer.

Учените анализирали данните, получени от много изследвания по тази тема. Всички те са проведени в различни региони на Италия от 1991 г. до 2000 г.

За изследването е използвана информация за 2000 пациенти с рак на устната кухина и гърлото, хранопровода, дебелото черво и ректума.

В контролната група са включени почти 5000 души, постъпили в същите болници във връзка с други остри състояния, несвързани със злокачествени новообразувания, сред които и травми.

Всички тези хора били подробно разпитани за начин на живот, наличие на вредни навици, хранене. Специално внимание се обръщало на пицата.

Въз основа на тези данни, всички участници в изследването били разделени на 2 групи – тези, които на практика не ядат пица, по-малко от 1 парче седмично, такива, които си похапват от време на време – 1-3 порции месечно, и такива, които ядат редовно – най-малко едно парче седмично.

За да се съпостави степента на пристрастяване към пицата и рискът от развитие на рак, изследователите отчели множество фактори – пол, възраст, образование, тютюнопушене, употреба на алкохол, индекс на телесната маса, ниво на физическа активност.

Оказва се, че тези, които редовно ядат пица, са със значително по-нисък риск от различни форми на рак на органите на хранопровода, отколкото тези, които не ядат пица.

Например, рискът от рак на хранопровода при тези, които обичат пица е по-нисък с 59%, а вероятността от рак на устната кухина и на гърлото е с 34% по-малка.

Авторите на изследването отбелязват, че за разлика от популярните в Италия хляб и пасти, високото потребление на които е свързано с повишен риск от рак на дебелото черво, в пицата, освен рафинирани въглехидрати, се съдържат и доматен сос,сирене моцарела, зехтин, без да говорим за различните добавки.

Не е изключено именно доматеният сос, богат на мощния антиоксидант ликопен, и зехтинът, който е незаменима част на средиземноморската диета, да осигуряват защитното действие на пицата по отношение на онкологичните заболявания.

Безумни изобретения

Законодателството на САЩ позволява да се патентова всичко, което можем да си представим, стига да няма издаден патент за него. Безумни изобретатели живеят не само в комиксите и по черно-белите филми на ужасите, но и сред нас.

През 2009 г. премия за заслуги в областта на общественото здраве е връчена на разработчици на сутиени, който в случай на опасност от радиационно замърсяване, се превръщат в респиратори с вграден дозиметър.

Доктор Елена Боднар, създател на това чудо на техниката, е участвала в евакуацията и лечението на деца от Чернобил, така че е добре запозната с радиационното въздействие.

През 2010 г. Шнобелова награда по химия дават за разработка на уасаби сигнализация. В случай на пожар, дори и най-силната сирена няма да събуди човек, ако е глух, а разпиленият във въздуха прах уасаби гарантирано ще му вдигне либидото.

Ако двете предходни изобретения могат да се използват на практика, то приборът, получил Шнобелова награда през 1999 г., едва ли някой ще рискува да изпробва, тоест ако е мъж, ще получи ерекция при евентуална опасност, поради въздействието на уасаби.