Канадски учени от Университета на Британска Колумбия твърдят, че жените, които имат малко социални контакти, по-често страдат от затлъстяване. Самотните мъже, които пък имат по-малко приятели, по-рядко се сблъскват с този проблем.

Защо жените с по-малко социални контакти са по-пълни

В изследването участвали 28238 възрастни хора на възраст от 45 до 85 години. Анализирани са техните социални контакти, а също и индексът на телесната маса, обиколките на талията и други показатели.

Оказва се, че самотните жени, вдовиците, разведените по-често страдали от общо и абдоминално затлъстяване, когато мазнините се отлагат около вътрешните органи.

Рисковете се увеличавали, ако жените не вземали активно участие в живота на обществото, ако нямали приятелки, каквато и да е социална активност през месеца, а също и ако имали голям размер на талията.

При мъжете максимален размер на талията се наблюдавал при онези, които били останали сами, тоест без съпруга, не живеели сами, а също имали много социални контакти.

Така представителите на силния пол, чиято социална мрежа имала повече от 200 контакта, били по-склонни към затлъстяване, отколкото мъжете с по-малко количество социални връзки.

Получените данни противоречат на общоприетото понятие, че бракът способства за укрепване на здравето на мъжете и в по-малка степен на жените.

Защо на мъжете ги натоварват множеството социални контакти

Учените изказват мнение, че управлението на голямо количество социални връзки е източник на стрес за мъжете.

Тази хипотеза се потвърждава и от факта, че мъжете често делегират процесите на проследяване на социално значимите мероприятия – с рожден ден и т.н. на своите съпрузи.

Авторите на изследването смятат, че този проблем има нужда от допълнителни изследвания. Засега получените данни могат да се използват за профилактика на затлъстяване при по-възрастни жени.

При силния пол може хормонът на мъжествеността – тестостеронът, си оказва влияние и им пречи да са общителни, затова и когато трябва да поддържат много социални контакти, сякаш вървят срещу собствената си природа и това ги натоварва допълнително.

Те предпочитат по-малко общуване, така се чувстват най-добре, затова ефективен съвет би бил да не вървят срещу собствената си природа.