Най-доброто, което можем да направим за краката си, е да ги докосваме, колкото се може по-рядко.

Сърбежът дразни и създава психологически дискомфорт. Но по всяка вероятност причините за него са напълно безобидни, и можем лесно и бързо да ги преодолеем. Има обаче и някои изключения.

Защо може да сърбят краката

Суха кожа

Това е може би основната причина за сърбеж на краката. Предпоставките за сухота на кожата са много:

  • Миене на краката с твърде гореща вода;
  • Напреднала възраст – с годините кожата изтънява и става по-суха;

За да се справим със сухата кожа на краката, е достатъчно да се погрижим за овлажняването на кожата. Използвайте овлажняващи кремове след миене на краката или при необходимост.

Пийте достатъчно течности. Контролирайте влажността на въздуха в помещението, където прекарвате по-голямата част от деня. Душ или вана трябва да се приемат с топла, а не с гореща вода.

Недостатъчно добра хигиена

Мръсотия, пот, мъртви клетки се натрупват на повърхността на кожата и ограничават възможностите ѝ за дишане. Сърбежът е предсказуемо последствие.

Краката имат нужда от хигиена - редовно миене с топла вода и с мек сапун. След водни процедури не забравяйте да нанасяте на кожата овлажняващ гел или крем.

Скорошно бръснене краката

Бръсненето може да стане причина за раздразнение на кожата, особено ако се използват стари самобръсначки. Химическите вещества в кремовете за бръснене често усилват това раздразнение.

С цел предотвратяване на раздразнението самобръсначката винаги трябва да се сменя. За предпочитане е хипоалергенен крем и пяна или гел за бръснене.

Самото бръснене трябва да се прави бавно, без да се бърза.

Носене на твърде тесни джинси

Твърде плътните дрехи предизвикват изпотяване, възпрепятстват дишането на кожата и влошават кръвообращението.

За предпочитане са панталони от меки дишащи тъкани – памук, лен, трикотаж. Не се препоръчва носене на прилепнали дрехи или е по-добре да се обличат не всеки ден, а само в особени случаи.

Алергичен контактен дерматит

Възможно е веществото, с което влизат в контакт краката ви да предизвиква алергична реакция. В началния етап този вид дерматит се проявява със сърбеж.

Ако контактът с дразнителя продължава, по кожата е възможно да се появи обрив, отоци и болезнено напукване.

Алергени е възможно да са:

  • Агресивни химически вещества, съдържащи се в праха за пране или в крем-автобронзант;
  • Дрехи или обувки от латекс, ако влизат в контакт с кожата;
  • Някои мехлеми с антибиотици.

За справяне със сърбящите крака, ако проблемът е в алергена, е необходимо да се преустанови контактът с него.

При връщане от разходка е добре краката да се измият. Ако се използва козметика или мехлеми, за известно време се препоръчва прекратяване на тяхната употреба.

Опитайте да смените праха за пране или масово използваните сега капсули с хипоалергенни и не забравяйте за режима на двойно изплакване.

Силно нервно напрежение

Стресът може да бъде потенциална причина за кожен сърбеж. И в този случай съществува риск да попаднем в порочен кръг – изнервени сме, затова се чешем. Притесняваме се, заради внезапно появилия се сърбеж, и се безпокоим още повече.

Какво е решението

Да не се притесняваме за глупости. Да се научим да контролираме нивото на стрес. Да спим не по-малко от 7 часа всеки ден и редовно да отделяме време през почивните дни, което да посветим само и единствено на себе си.

Екзема

Екзема – това е атопичен дерматит, който може да възникне на всяка част на тялото, включително и на краката. Основният симптом е сърбежът. Но се появяват и други – зачервяване, поява на сърбящ участък на кожата на цветни – розови, сиви, кафяви петна и изпълнени с течност мехурчета.

Ако забележите поява на подобни симптоми по краката, се консултирайте с личния лекар, който да даде направление за дерматолог. Специалистът подбира индивидуален курс на лечение.

При диабет също е възможна поява на сърбеж по краката като един от ранните симптоми.

За справяне със сърбежа по краката при диабет ни е необходима консултация както с дерматолог, така и с ендокринолог, които изписват необходимите средства за справяне с него.