Учени от Университета Емори обявиха, че е разработен нов противовирусен препарат, който е ефективен едновременно срещу няколко инфекции, предизвикани от РНК вируси.

Препаратът пречи на размножаването на РНК вирусите

Става въпрос за препарата EIDD-2801, действието на който е насочено срещу РНК съдържащи вируси.

В списъка с потенциалните цели влизат вирусите на Ебола, грип, а също и коронавирусът SARS-CoV-1.

Мишена е също ензимът на вирусите, към който е насочен препаратът ремдесевир и който активно се прилага при лечение на COVID-19. За разлика от ремдесевир, EIDD-2801 може да се прилага не с инжекции, а перорално, тоест през устата.

Достатъчно безопасен е, затова може да се прилага, дори и в домашни условия, а не в клиника под лекарско наблюдение, тоест лечението може да започне и в ранни стадии.

В основата на действието на EIDD-2801 е неговото свойство да имитира производните на азотните съединения, от които се състои РНК-цитидин и уридин.

Това превключване обърква ензимите, които способстват за репликацията /размножаването/ на вирусния геном.

Резултатът е, че възникват грешки, което води до поява на неработещи вируси.

В хода на лабораторните тестове е установено, че образуването на вируси-мутанти, устойчиви към EIDD-2801, е малко вероятно.

Стартират клинични изпитвания на препарата и в САЩ

Затова и новото лекарство има всички шансове да направи революция в лечението на вирусни заболявания.

Изпитванията на EIDD-2801 вече са започнали. Сега във Великобритания се провежда фаза I от клиничните изследвания с участие на хора, а след няколко седмици започват изпитвания и в САЩ.

Препаратът следва да се използва в доста ранни стадии на заболяването, преди вирусът да може да доведе до сериозни увреждания на тъканите.

В идеалния случай, след като се осъществи контакт със заразен или при поява на начални симптоми на заболяването.

Експертите възлагат големи надежди на EIDD-2801 и може да се превърне в универсално средство за борба с опасните РНК вируси, включително и с Уханския коронавирус.

Няма да е необходимо при всяка нова епидемия, предизвикана от този тип вируси, да се започва разработването на препарати и на ваксини, а ще се използва универсален.