17 са положителни за COVID-19 за последните 24 часа у нас. В 6 области има потвърдени нови случаи на COVID-19, като 2477 е общият брой на заболелите от началото на епидемията. Активните случаи намаляват до 1378.

Рекорд излекувани за последните 24 часа – над 50

6 са новите в София, в Пазарджик и в Ямбол са 1. Отново е един случаят на медицински персонал, касае за 2-ра медицинска сестра от Ямбол. Вчера бе съобщено за случай на медицинска сестра с COVID-19 от града.

Излекувани са 53 от заболелите, като общият им брой достига  965. От РЗИ София са подали информация за 15 с отрицателни проби от PCR тестовете, от Пловдив – 4, Видин – 12. Средната възраст на излекуваните е 46,7 години.

Изминалото денонощие не се е разминало без случай на летален изход, касае се за мъж на 75 години.

От Пазарджик е починалият, но до смъртта се е стигнало в Пловдивска болница, тъй като тежките случаи се местят в лечебни заведения по тепетата. 65,6 години остава средната възраст на случаите на летален изход.

Добрата новина е, че под 200 паднаха хоспитализираните с COVID-19, а 20 са в интензивните отделения.

От Оперативния щаб не пропуснаха да съобщят и за международното епидемиологична обстановка.

Установява се разместване, като в Бразилия новите случаи са най-много над 22 000, като общият им брой достига над 414 000. В САЩ общо са 1,745 млн., а за изминалото денонощие са малко над 20 000. Русия е на трето място по показател нови заболели, над 8300, но се отчита спад спрямо вчера.

В Европа новите заразени са най-много във Великобритания над 2000, в Испания са 510.

Турция премина прага от 1000 заразени, Хърватия с 0 нови

На Балканите - Турция отново прескочи прага и е с над 1000 нови случая, Румъния със 165 нови случая, Сърбия е с 48 нови заразени, но тенденцията е положителна, тоест към намаляване.

Хърватия показва признаци на изчистване от COVID-19, тъй като е без нови случаи, Македония е с 25 нови случая, Гърция с 11 нови, като общо са над 2900, малко повече, отколкото у нас.

От оперативния щаб съобщиха и че с новите над 1200 направени теста за изминалото денонощие, броят на направените тестове у нас се увеличава до близо 11 000 на 1 млн. души.

В тази брой не са включени направените бързи тестове през последната седмица, както и данните от проучването, което върви за антитела в момента в Пловдив.

Председателят на Оперативния щаб съобщи, че от България е изпратена делегация до Сан Матео, в Милано, Италия, състояща се по препоръка на италианските лекари и учени – 2-ма специалисти по инфекциозни болести, хемотрансфузиолози и вирусолог, всички от ВМА.

Пред българските лекари и експерти са представени презентации, като един от лекторите е и виден италиански професор в областта на инфекциозните заболявания. В лечебното заведение в Сан Матео, което е и изследователски център, е приет първият заболял от COVID-19 на 21 февруари в 20 часа.

Ехография при влизане в болница в Италия

В болницата в Сан Матео при постъпване на болен, независимо от какво се провежда задължително двоен триаж – мери се температура, но това се прави и нещо, което не е практика у нас – изследване на ехограф.

При подозрение за COVID-19 се прави рентген и след това скенер, заедно с други микробиологични изследвания. Създадена е перфектна организация в болницата, като за час и 30 минути излиза PCR теста.

Лечебното заведение разполага със собствена технология за производство на тестове за антитела.

Българските лекари и експерти са обменили идеи с италианските лекари и учени, предстои подписването на договори за сътрудничество.

Шефът на инфекциозния департамент в Сан Матео, професор Рафаеле Бруно, е с публикации в топ научни медицински издания, като е споделил важни неща на членовете на българската медицинска делегация.

Негови са статиите в медицински издания за сериозните увреждания на ендотела, обвивката а кръвоносните съдове от COVID-19 вируса. От Сан Матео съобщават за кожни промени, които се наблюдават след оздравяване, но у нас е докладвано за такива, които са признак на засягане на малките кръвоносни съдове.

В Сан Матео са проведени редица изследвания на болни от коронавирус заразени, включително са правени биопсии на сърце, за каквито у нас няма данни. Оказва се, че засягането на кръвоносните съдове от COVID-19 може да предизвика инфаркт на миокарда.

COVID-19 отнема средно по 13 години живот на починалите

Изчислено е, че COVID-19 отнема средно по 13 години живот при мъжете починали с лабораторно потвърдени проби за вируса и 11 години при жените.

В последно време в Сан Матео не се използва хидроксихлорохин, а антибиотици в дозите, които са и у нас.

Не споделят за уау ефект от препарата срещу Ебола, който бе обявен като ефективен, но все пак има известни ползи от него.

От Департамента по реанимация на болницата пресмятат над 42% смъртност в тежките случи на COVID-19, като споделят честото усложнение - пневмоторакс, каквото у нас се развило при единствения починал след преливане на плазма.

В Департамента по имунология на болницата е изяснена конпецията с лечение на плазма, като се използва прясно замразена, а не прясна както у нас и се прави количествен анализ на антителата, тоест колко точно са антителата в тази плазма.

У нас сега се изчиства методиката за работа с прясно замразена хиперимунна плазма за лечение на болни от COVID-19.

От 3-месечния опит на италианските лекари се установява, че най-много са антителата в плазмата през първия месец, до третия месец се наблюдава рязък спад и след това вече не се води хиперимунна и не може да се използва за лечение. Това може да означава, че имунитетът срещу COVID-19 е краткотраен.

Започва работа по италианските протоколи, преведени са на английски, ще се споделят с научната общност в България.

Запасяване с хиперимунна плазма срещу втора вълна от COVID-19

В клиниката в Сан Матео се залага на хипеимунната плазма. Разполагат с над 5000 дози замразена плазма хиперимунна за посрещане на евентуална втора вълна през есента. Не се занимават с разработване на лекарство и на ваксина, макар и да имат възможност.

Подготовката им за втора вълна се състои в това да се зареждат с дози хиперимунна плазма, която е замразена.

По отношение на кланиците у на няма притеснения от оперативния щаб и евентуален риск от възникване на огнища на инфекция в тях, тъй като начинът на предаване не е установен, макар и да има данни за заразяване от норки в Нидерландия.

Контролират се от Агенцията по безопасност на храните, месото няма как да е източник на зараза, тъй като задължително се обработва термично.

Обмисля се вариант за отпадане на забраната за учебните занятия в частните учебни центрове от началото на юни, тъй като тенденцията при заболеваемостта е стабилна към намаляване.

Маските на закрито и социалната дистанция няма да отпаднат

Няма да отпаднат маските на закрито скоро, както и изискването за спазването на висока лична хигиена и социална дистанция. Не се спира прилагането на хидроксихлорохин, а само са спрени тестовете, може би поради множество странични ефекти.

За профилактика на заболяването не може да се изпише в домашни условия, тъй като е опасно и се преценява от лекар във всеки конкретен случай дали вредата не надминава ползата.

Главният държавен здравен инспектор съобщи, че се обсъжда отпадане на задължителната карантина при влизане и излизане от страната, тъй като вече няма смисъл от нея, ще се работи по места от съответните РЗИ при установяване на нов случай.

У нас към момента няма сериозни активни огнище, последното, за което е съобщено в Шумен, то е възникнало сред работници по тръбопровода на Балкански поток, но то е локализирано, тъй като те са настанени във фургони и са под карантина след пристигането им от Русия.

По отношение на спазването на задължителната дистанция дали ще важи при къпане и плуване в морето, главният държавен здравен инспектор съобщи, че вероятността от заразяване в морската вода е минимална, но е въпрос на лична отговорност да не се нарушава.

Не може да се очаква от спасителите да следят за спазването на социална дистанция между къпещите и плуващите в морето.