Създава ли волфрамът риск от развитие на инсулт?
Любопитно

Учени от университета Ексетър /Великобритания/ предполагат, че металът волфрам и неговите съединения оказват цитотоксично въздействие върху човешкото тяло.

Проведеното от тях изследване показало, че високите концентрации на волфрам в урината са свързани с удвояване на риска от развитие на инсулт. Резултатите от проучването са публикувани в списание „PLOS ONE“ .

Екипът учени под ръководството на Джесика Тирел анализирал данните, получени в хода на мащабно изследване на здравето на 8614 американци на възраст от 18 до 74 г. за 12-годишен период.

Била установена силна корелация между наличието на високи нива на волфрам в организма, състояща се в увеличена концентрация на метала в урината и повишеният риск от инсулт.

Особено изразена е таза връзка, както показали и резултатите от изследването, при млади хора, във възрастовия диапазон до 50 години, при които наличието на волфрам увеличава риска от инсулт 2 пъти.

Резултатите от проучването са получени с отчитането на всички съпътстващи рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Авторите на проучването предполагат, че отрицателното въздействие на волфрама вероятно е свързано с оксидативния стрес, индуциран от метала в човешките клетки.

Волфрамът и неговите сплави и съединения са широко използвани в металургията, както и за производството на потребителски стоки, като компютри и мобилни телефони, с което е свързано и рязкото увеличаване на обема на използването на метала в световната индустрия през последните години.

Въпреки това токсикологията на този метал и досега остава слабо проучена.

Учените смятат, че една малка част от метала по време на производството може да попадне в околната среда, във водните системи и в почвата и в крайна сметка и в човешкия организъм.

Авторите на проучването подчертават, че не са наясно защо при някои хора волфрамът се натрупва в тялото, но е важно да се проучат и да се предотвратят свързаните с това рискове за здравето.

Съавторът на изследването Николас Осборн посочва, че връзката между инсулта и волфрама може би е само върхът на айсберга.

Все повече нови химически вещества, появяващи се в резултат на внедряването на най-новите научни открития в производството, попадат в околната среда и се натрупват под формата на химически коктейл в телата ни. Въпреки това ние все още не нищо не знаем за тяхното въздействие върху човешкото здраве.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.48 67

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Какво е смартфон зависимост?