Лопатката – това е голяма плоска триъгълна кост с 4 основни израстъци. Това е място за прикрепване на 18 различни мускули, които я свързват с гръдния кош, гръбнака и ръцете.

Тази кост участва в процеса на въртене на раменната става. Трудно е да си представим как може да се счупи тази кост, която е свързана здраво с мускули и със сухожилия, но въпреки това няма нищо невъзможно – фрактури на лопатката все пак се случват.

Как се случва това и какво е лечението

Счупване на лопатката като част от мултитравма

Фрактура на лопатката – травмата не се случва често, на нея се падат 3-5% от всички фрактури на костите на раменния пояс, а от общото количество фрактури – не повече от 1%. И това не е изненадващо.

Сама по себе си изолираната фрактура на лопатката – това е рядък случай, смята се, че обикновено, в 80-95%, е част от мултисистемна, обширна, и така да се каже високоенергетична травма.

В списъка със съпътстващите травми – влизат фрактура на ребрата, травма на белия дроб, увреждания на раменете, на нервите, което може да предизвика парализа на крайниците, и на съдовете компресионна фрактура на прешлените, травма на главата.

А при такива увреждания и смъртността обикновено е по-висока, което се отнася и за фрактурата на лопатката. Това също е фрактура, но не влиза в списъка на тежките мултитравми, не води до нарастване на смъртността.

Преобладаващия брой случаи на фрактура на лопатката – това са високоенергетични травми. Най-разпространената причина за получаване на такива увреждания – пътнотраспортни произшествия – 70%, шофьори са 52%, а на пешеходци и велосипедисти се падат само 18%.

Спортът е още една рискова зона. Фрактура на лопатката най-често получават футболисти – най-травматичен в това отношение е американският футбол, ръгбисти, фенове на конната езда, особено по време на състезания и надпревара, както и любителите на изкачвания на големи височини, сред които са алпинистите.

Сред по-редките причини са травми с електричен ток и конвулсии.

Мъжете, особено младите – 25-45 г., получават травми на лопатката няколко пъти по-често от жените и представителите на силния пол от други възрастови групи.

Канадски лекари описват случай на фрактура на лопатката, който е получен при задържане от полиция на млад наркоман. По време на борбата, докато се опитвали да му сложат белезници, полицаите му чупят лопатката.

Къде се чупи лопатката и може ли това да се види

Първите описания на фрактура на лопатката датират от 1805 г. – за тази травма пише френски анатом. Според данните от статистиката най-често травми се регистрират на тялото на лопатката, по-рядко на нейната шийка.

Ставната вдлъбнатина на Акромион се чупи само в 8% от случаите, а коракоидът – малък израстък, само в 7% от случаите.

Хирурзи травматолози и хирурзи се специализират върху травмите на раменната става, и по различен начин гледат на фрактурите на лопатката, затова и Американската асоциация по ортопедия и травматология предлага система от 2 нива за класификация на тази травма, която включва преглед от двама специалисти.

Фрактурата на лопатката не остава незабелязана – получилият я изпитва силна болка, която най-често се локализира в горната част на рамото. Движенията с ръка или дълбокото дишане усилват болезнените усещания. Ръката изобщо не може да се повдигне.

По своите проявления фрактурата на лопатката може да е сходна с тази на ребрата, а също и при изкълчване на рамото. Също може да се усеща като болка в гърба или в корема, и накрая може да бъде като опасното състояние пневмоторакс.

Лечение на фрактура на лопатката

Не е необходима най-често хирургична операция, с изключение на случаите на увреждане на тъканите на гръдния кош или при изкълчвания, при които съществува риск от увреждане на кръвоносните съдове.

Също обикновено при тази фрактура не се поставя гипс, травмата се лекува в затворен вид и с помощта на медикаментозна терапия. В 90% от случаите изместването на костта при счупване е минимално, затова е достатъчно да се обездвижи увредената област на рамото с помощта на превръзка – за сравнително кратко време.