Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести направи пояснение по повод възникналите въпросителни относно това дали към настоящия момент в страната циркулира грипен вирус.

Грип все още няма, но COVID-19 бушува

Според него все още е рано да се говори за начало на нарастване на заболеваемостта от грип и се очаква това да се случи след по-малко от месец. Необходимо е трайно застудяване, температурите падат до най-благоприятните за размножаване на грипа стойности – около 5-12 градуса.

Към всеизвестните три Д, за които постоянно напомняше през пролетта, сега се добавя и още едно – витамин D.

Още в началото на епидемията се появиха данни, включително бяха проведени проучвания, които показва, че благодарение на слънчевия витамин се повишават защитните сили на организма и това може да се окаже сериозно препятствие пред евентуално протичане на инфекцията.

Предупреди обаче, че не трябва да се приема в повече от препоръчителните дози и трябва да е с прекъсване, за да не се стигне до предозиране, което много трудно се преодолява, тъй като витаминът е мастноразтворим и се натрупва в мастната тъкан.

Защо е рисковано предозирането с витамин D

Това затруднява значително извеждането му от организма. Дозите витамин D се измерват в международни единици – МЕ, но много по-разбираемо е, когато се посочи колко капки трябва да се пият дневно и за какъв период.

Д-р Кантарджиев направи изненадваща препоръка, като според него PCR тест би имал смисъл едва след 4-тия ден от контакта със заразен, ако се направи по-рано, по всяка вероятност ще е отрицателен.

Сходно е с тестовете за бременност, които със сигурност да покажат положителен резултат още на следващия ден след зачеването.

Ако трябва да се направи истинска аналогия с тестовете за бременност, то не е възможно да очакваме две черти в деня следващ половия контакт, при който е заченато бебето.

Съпоставката, разбира се, съвсем не е точна, тъй като при зачеване едва след няколко седмици става ясно дали има или няма зачеване. Образно казано сроковете са доста по-дълги, отколкото при COVID-19.

Според д-р Кантарджиев не е необходимо да се създава паника, а да се спазват утвърдените правила и инструкции при грип и останалите вирусни инфекции.

Бързите антигенни тестове се определят като истинско спасение за здравната система, но пробата трябва да бъде взета дълбоко от носоглътката, за да може да покаже какво е вирусното натоварване и дали има изобщо такова.  

Тестовете, с които се установява наличието на вируса, намират широко приложение, както в училища, така и в детски градини, така и в болници и в спешни отделения. Те ще са подходящи и за личните лекари.

Новите заповеди – повече пространство в дискотеките

Преди броени минути бяха публикувани няколко нови заповеди на здравния министър, тяхното съдържание и правила бяха анонсирани в медиите още преди обяд.

По-важното е, че вече са разписани правила, при които установени като положителни за коронавирус, ще могат да се възползват от облекчената карантина, която е с по-малка продължителност – вместо 14 дни е вече 10 дни.

По-кратката карантина ще обхваща само тези, които са реално без симптоматика, и не е необходимо да стоят толкова дълго у дома, а ще могат да се връщат на работа.

Подобно облекчение бе въведено първо в Италия и оттам възприето и у нас, като след няколко отлагания от утре вече то се превръща във факт.

Другата нова заповед урежда вече обявеното намаляване на капацитета на барове и дискотеки, като вече ще са необходими не по 1 кв. м. пространство за всеки посетител, а по 2 кв. м., за да се спазва дистанция от не по-малко 1,5 м.

Същевременно здравните власти у нас търсят възможности за разрешаване на проблема с острия недостиг на медицински персонал на първа линия, като се планира включването в оказването на помощ на заболели от COVID-19 на специалисти от доболничната помощ, както и на студенти по медицина.

Някои големи столични болници вече призоваха от социалните мрежи студенти по медицина да се включват, като подпомагат своите колеги, на които им се налага да работят 24/7.