Ако отлично чувстващ се мъж установи подозрителни секрети от половия член, несвързани с полов акт, то може да се притесни, да започне да си мисли, че е заразил с нещо.

Понякога обаче такива секрети не са проявление на венерическа инфекция и дори могат да са вариант на нормата.

Какви са неверическите причини за секрети от пениса и кога трябва да се търси лекар по този повод?

Предеякулат и смегма – естествени секрети на тялото

По време на интимна възбуда от половия член може да се отдели предеякулат – безцветна прозрачна вискозна течност, която се образува от булбоуретралните жлези.

Този секрет е необходим не само за поддържане на овлажняване в пикочния канал, но и за да бъде рН в него алкално – най-благоприятно за сперматозоидите. Благодарение на предеякулата се неутрализира киселата среда на влагалището.

Обемът на предеякулата може да стигне до 4 мл. Средно в 40% от случаите, по данни на изследване от 2010 г., се откриват живи и активни сперматозоиди.

Това е още един повод да се използва презерватив още преди началото на половия акт, за да не попадат никакви секрети от пениса, макар и неинфекциозни, в тялото на половинката.

Нормални също са секретите с название „смегма”, в превод от древногръцки означава „кожен себум”. Това наистина е секрет от мастните жлези, които се намират в препуциума, смесен с остатъци от загиналия епител.

Необходим е на тялото на мъжа за смазка, за да може нежната тъкан на главата на пениса да не се трие в препуциума.

При редовна хигиена на половите органи не се натрупва и не създава никакви неудобства. В противен случай се отлага и може да стане среда за размножаване на разнообразни микроорганизми и водят до възпаление на кожата на главата на пениса.

И на този фон може да се развие баланит и баланопостит, кондиломи и папиломи, които в най-лошия случай се трансформират в рак на половия член.

От баланит до баланопостит

Възпалението на препуциума се нарича постит. Ако пък възпалителният процес обхване и главичката на пениса, то тогава се говори за баланопостит.

Веригата баланит-постит-баланопостит често се наблюдава при необрязаните представители на силния пол.

В списъка със симптомите на баланит, постит и техните комбинации са зачервяване в областта на главата на пениса и тъканите на препуциума, неприятна миризма и сърбеж на половите органи, болка.

Баланит се развива при всяко 25-то момченце и при всеки 30-ти на възрастния необрязан мъж.

В категорията на високия риск са момченца под 4 години и мъжете, които не са обрязани. При обрязаните се развива с 68% по-рядко.

На фона на баланит с 3,8 пъти нарастват рисковете от развитие на рак на половия член.

В групата с повишен риск от посочените болести също са диабетици и мъжете с фимоза. В последния случай заболяването се развива, заради невъзможност от провеждане на пълноценни хигиенни процедури и активно развитие на анаеробни бактерии.

Баланит също може да се развие при екзема, гъбични и бактериални инфекции, при раздразнение заради използване на агресивни за кожата миещи средства.

На фона на баланопостит се увеличава вероятността от развитие на патологии като фимоза, парафимоза, ксеротичен облитериращ баланит и злокачествени тумори на половия член.

Болести на простатата

Възпаление на простатната жлеза е една от възможните причини за поява на секрети от половия член. Този орган образува секрета,който влиза в състава на спермата. Причина за простатит може да са травми или инфекции.

Сред другите симптоми на болестта са болка и затруднения при уриниране, неприятна миризма на урината и кръв в нея, болка и проблеми при еякулация.

Предеякулатът и смегмата не са повод за безпокойство при спазване на правилата за лична хигиена.

Консултация с личния лекар е необходима, ако половият член се зачерви, по него се появят огнища на раздразнение, а самите секрети не са свързани с интимно възбуждане или са с неприятна миризма.