Все повече хора отглеждат домашни любимци, като най-предпочитани са котки и кучета. Стопаните на повечето животни спят с тях, дават им да ядат от чинията, играят си и ги прегръщат.

Животните се отблагодаряват за любовта с игриво хапане на ръцете и облизване на лицето. Това може да изглежда много мило, но не е съвсем безопасно.

Регистрирани са смъртни случаи от внезапно влошаване на здравословното състояние, вследствие на облизване от домашен любимец.

Що за бактерия е капноцитофага и как домашно куче може да разболее и дори убие своя стопанин?

Домашни любимци и стопани-инвалиди

49-годишният Грег Мантейфъл е напълно здрав, преди да бъде хоспитализиран през юни 2018 г.

Поддържал висока температура, повръщал на фона на диария, мъжът бил убеден, че е хванал летен грип. Състоянието му обаче рязко се влошава, и роднините го откарват в болница.

При кръвно изследване се установява капноцитофаг – бактерията, станала причина за сепсис.

Органите на Грег отказвали един по един, и само благодарение на лекарите успява да оцелее.

Преминава през 20 операции, при които губи единия си крак, ръката малко под лакътя, част от носа и горната устна.

Източник на инфекция е неговият домашен питбул, който одрасква своята стопанин и след това облизва мястото на раната. И до днес кучето продължава да спи до него.

60-годишната Кейт Робъртс също смятала, че има грип. Но след месец губи способност да се придвижва, кръвното ѝ пада до опасни стойности, развива се тахикардия, съпругът ѝ я откарва до Центъра за спешна медицинска помощ, където откриват капноцитофаг в кръвта.

Смята се, че Кейт се заразява с бактерията от своята 2-годишна малтийска болонка, която я захапва за пръста, когато жената ѝ дава да яде пилешко. Кейт промива раната и слага антибиотичен мехлем, но това не помогнало.

Налага се ампутация – губи краката до коленете и почти всички пръсти на ръцете. Кучето било дадено на други хора да го гледат.

60-годишен шотландец е хоспитализиран в тежко състояние след 3 дни повръщане и диария, първоначално си мислил, че това е от недобре приготвена храна.

След като обаче откриват капноцитофаг в кръвните изследвания, си спомня, че няколко дни преди това го ухапва улично куче.

Раната била съвсем малка, с около 1 см дължина, но това се оказва достатъчно за заразяване с капноцитофаги.

Няколко дни след влизане в болница развива полиорганна недостатъчност – започват да му отказват бъбреците, белите дробове и сърцето. Само благодарение на усилията на лекарите успява да оцелее и дори да запази крайниците си.

По данни само на американската статистика, за последните 10 години не по-малко от 6 души са пострадали от капноцитофаг, а във Великобритания за 26 години са регистрирани 13 такива случаи.

Сепсис, развиващ се от бактерии, обитаващи слюнката, се среща много рядко, въпреки това има и такива случаи.

Капноцитофага – бактерия на кучешката целувка

Що за бактерии са това? Според японски учени се откриват в слюнката на 69% от кучетата и 54% от котките.

Инфекцията се предава чрез ухапване и облизване. Бактериите са абсолютно безвредни за животните и не могат да навредят на човек с нормална имунна система, поне така се е смятало по-рано.

Капноцитофага се смятат за опасни само при имунни дефицити - при ХИВ, трансплантация на органи, при автоимунни заболявания, онкоболни.

Както показва практиката, понякога капноцитофага засяга и хора с нормална имунна система, като водят до развитие на сепсис и менингит.

Генетична уязвимост

Заразяването с капноцитофаг може да е смъртоносно при имунни дефицити, които се развиват при някои заболявания и трансплантация на органи. Но как да се обясни бързото развитие на сепсис при Грег Мантейфъл и други здрави възрастни, чийто имунитет е в нормално състояние?

Открива се определен вариант на ген, който участва при функционирането на имунната система. Тоест всички пострадали, макар и да са в отлично здраве, са с генетична уязвимост в своята защитна система – и тя касае именно капноцитафага. Тази пробойна в имунната система не отваря вратата за други патогени.

Получените данни обясняват защо случаите на заразяване с капноцитофаг се толкова непредсказуеми. Генетичната лотария определя дали любимото куче е безопасно за нас или не.