Сексът винаги е бил възприеман като част от живота на „възрастните“, но в интерес на истината, започва да бъде практикуван много по-често от непълнолетните отколкото от родителите им, осебено в последно време.

Направено е проучване, което показва, че всъщност по-младите от нас са доста по-редовно активни в леглото, отколкото тези, които уж „трябва“ да бъдат. Изчислено е, че около 66 % от американските тийнейджъри са имали полов контакт преди да навършат 18.

Тази статистика е изключително притеснителна за много родители, но трябва ли непременно да бъде възприемана като „лоша“ и „грешна“? Съществува ли най-подходяща възраст за започване на активен полов живот или няма значение, стига да бъдат спазвани нормалните прости правила за предпазване от забременяване, поне в началото?

В повечето училища се провеждат часове или разговори, свързани със сексуалното развитие на учениците.

Те имат за цел да научат младежите на правилното използване и поставяне на контрацептивните средства, опасностите, които ги грозят в противен случай, болестите, предавани по полов път и не на последно място – смисълът на секса.

Иначе, вследствие на незнание, често се случва съзнанието на младия човек да си създаде съвсем погрешна представа за този физически акт и какво му носи. Важно е да се наблегне не просто на физическата част, но и на психологическата и да се разгледат причините за възможните потенциални проблеми и да бъде опитано да се предотврати появата им.

Както вече казахме, повечето родители са изключително притеснени от секса в ранната възраст – но защо? Има ли нещо, което да прави по-младите по-некомпетентни в тази тема или някаква друга опасност, която да грози само тях, а не и възрастната част от населението?

Не е ли свободен избор ранният секс и не носи ли всъщност някои неподозирани предимства, за които едва ли сте се сещали преди? Отговорът е да. Да, противно на множество на очаквания. На първо място е всеизвестно, че сексът подобрява настроението.

В пубертета в тийнейджърите бушуват какви ли не емоции. Половият акт е страхотен начин младежите да се поотпуснат малко, да освободят напрежението и да се почувстват по-спокойни и щастливи.

Тъй като влияе много благоприятно на раздразнителността, то и скандалите вкъщи биха били в пъти по-малко. Важно е да си припомним, че животът няма общо с това, което е бил преди 50 или дори преди 20 години.

Днес той е много по-динамичен и на младите им се налага всекидневно да се сблъскват с какви ли не проблеми, които не са били част от вашето ежедневие на тяхната възраст. Тогава какъв е смисъла сексът да бъде оставян настрана?

Детето трябва да научи, че сексът е отговорност и да поеме само отговорността да поеме тази отговорност, когато прецени. Всъщност децата, започнали да водят сексуален живот по-отрано допускат много по-малко грешки, що се отнася до това.

Те са по-добре запознати от останалите си връстници-въздържатели и знаят какво да очакват от бъдещето. В противен случай, в един по-късен момент, реалността би ги ударила с пълна сила.

Това, да познаваш живота в пълните му аспекти от по-ранна възраст може да донесе единствено ползи за бъдещето ти, пред това да си „изживяваш детството“ до 21 години.

Друг важен фактор е, че повечето тийнейджъри използват контрацептиви. Тъй като са наясно с възможните последствия от секса без предпазни средства, изключително малък брой от тях си позволяват да рискуват, за разлика от много възрастни.

Така те намаляват невероятно много предаваните по полов път болести. Освен това почти всички избират първият им сексуален контакт да бъде с човек, към когото наистина имат чувства. А всеки знае, че детската любов е най-чиста и най-силна.

Ако младите са добре информирани за секса, няма причина да се притесняваме от ранните им полови взаимоотношения, напротив. Те носят много предимства със себе си, които трябва да оценим.

Задачата на по-възрастните е само тази да им предоставят нужната информация и свободата на личния избор, като се доверят на младите и ги оставят да поемат по пътя си на развитие. И да носят отговорност за действията си. Когато те самите решат да я поемат.