„Има още много риби в морето“ – тази фраза е прието да се казва на приятел при поредното прекратяване на романтична връзка. Въпреки това ново изследване показва, че колкото повече ние „риби“ ние ловим, толкова по-малки стават шансовете ни за щастлив брак.

„В повечето случаи, колкото повече опит ние имаме, толкова по-добре. Но очевидно това правило не работи в областта на интимните отношения.

Нашето изследване показа, че наличието на голям опит в интимните отношения до брака понижава шансовете да се радваме на щастливи съпружески отношения. “ – твърди Galena K. Rhoades, професор, от Университета на Денвър, Колорадо.

Това изследване е било проведено от професор Rhoades и нейният колега професор Scott M. Stanley, директор на Центъра за брачни и семейни изследвания към Университета на Денвър.

В своя научен труд авторите използвали данните от продължаващото национално изследване с названието Relationship Development Study. Те проучили над 1000 американци, включени в националното проучване в периода между 2007 и 2008 година, тяхната възраст към момента на включването им към Relationship Development Study била 18-34 години, тези хора били в романтични отношения помежду си, но не били встъпили в официален брак.
За период от 5 години наблюдение, 418 от участниците, встъпили в брак. Авторите, сключените брачни съюзи с помощта на анкетиране на участниците в тях. Бил отчетен и предишния опит в романтичните отношения.

Авторите отбелязват, че включили към анкетата и данни за етническата принадлежност на участниците, нивото на доходите, качеството на образованието, вероизповеданието и участието им в религиозни обреди.

Учени установили, че колкото повече романтични и сексуални връзки имали участниците до встъпването си в брак, толкова по-ниски оценки те поставяли на своите настоящи брачни отношения при провеждането на анкетата.

Авторите на изследването посочват: „Нашите резултати поставят под съмнение поговорката „че това, което се случва във Вегас, остава във Вегас““, тоест теорията за това, че сексуалното поведение през младостта не оказва влияние на бъдещия брак.

Но какъв е механизмът на въздействие на предишните интимни отношения на настоящия брак?

Учените смятат, че сексуално опитният човек е склонен да сравнява своят настоящ полов партньор с предходните, особено в посока на сексуалните умения, физическата привлекателност и на комуникационните способности.

„Бракът предполага отказ от другите варианти, но този избор е трудно да се направи от тези, които имат голям опит и възможност да сравняват.“ – посочват още авторите.

Тези участници, които едновременно били в няколко интимни връзки, също ниско оценявали удовлетвореността си и такива двойки често се разделяли за разлика от тези, които били по-неопитни.

Освен това човек може да има определени личности черти, които затрудняват отношенията му с околните и колкото повече остарява, толкова по- „чепат“ става характерът му и съответно толкова по-ниско е за него качеството на брака.

Авторите на настоящото проучване също са установили, че жените, които имат деца от предишни интимни връзки с голяма вероятност ще имат ниско качество на брачните отношения.

„Въпреки че наличните данни за влиянието на родените от предходни бракове на семейното щастие, са противоречиви, няма никакви съмнения в това, че възпитанието на тези деца представлява допълнителен източник на стрес в новия брак“ – посочват още учените.
Въпреки направените констатации Rhoades и Stanley подчертават, че никой не е „обречен“ на нещастен брак, просто има редица неща, които хората могат да направят, за да увеличат вероятността от това да имат щастлив брак.