Как се развива и формира сексуалното влечение при подрастващи? Какво е това хиперсексуалност?

Кога можем да говорим за хипо- или асексуалност

Обикновено знаем какво и как провокира сексуално желание у нас, но много често не можем да намерим причина за това влечение. Сексуалното влечение е вродено, но с възрастта и с новия опит, то се развива и усложнява.

Влечението най-често се различава по сила – при прекомерно се говори за хиперсексуалност, при неговото отслабване – за хипосексуалност, а в случай на пълно отсъствие на влечение – за асексуалност.

Как се проявяват тези особености на сексуалното развитие при деца и подрастващи? Едва ли има родители, на които ги безпокои недостатъчното сексуално влечение при малки деца.

Хиперсексуалността, особено ако се проявява още преди пубертета, често привлича вниманието на родителите. Най-разпространеното явление на хиперсексуалността – това е мастурбацията.

Ако се касае за подрастващи, то за тях хиперсексуалността е нормалната особеност на възрастта, а мастурбацията като нейно проявление, е безопасен способ за намаляване на напрежението и придобиване на сексуален опит.

При по-малките деца мастурбацията може да е признак за повишена сексуалност, свързана с различни причини.

За да разберем какви са те, може да е необходима професионална помощ на детски и семеен психолог.

Детска хиперсексуалност

Има и такива деца, които по своето психосексуално развитие надминават връстниците си. В този случай родителите забелязват не само честите докосвания към половите органи, но и стремежът да се разсъбличат, да целуват връстници и възрастни.

Постоянният характер на подобно поведение, неспособност да се контролира – това са важни симптоми, които могат да сигнализират за нарушения във функционирането на ендокринната система или на определени отдели на главния мозък.

За щастие, такива нарушения се срещат много рядко. При психотерапевтите се водят момченца и момиченца, при които хиперсексуалността е свързана с невротични разстройства.

Родителите се озадачават и се шокират от упорития стремеж на детето към мастурбация, оглеждане при преобличане, организация на сексуални игри.

Понякога такова поведение се наблюдава само епизодично и с времето се преустановява. Ако то стане постоянно и натрапчиво, то най-вероятно детето изпитва трудности с психологическата и със социалната адаптация.

Мастурбацията при децата преди навлизането в периода на пубертета представлява проявление на хиперсексуалност и едновременно чест симптом на невротичен конфликт.

Зигмунд Фройд е смятал, че при такива деца е затруднено формирането на чувството за срам, естетични и морални представи.

Това може да не е само проблем на възпитанието, но може да е обусловено от наследствени фактори.

Защо родителите може да са виновни

Една от причините за детската хиперсексуалност, и по-точно, проявяващи се в мастурбация, може да е депривацията – недостатъчно внимание към детето от страна на значимите възрастни в съчетание с повишени изисквания към него.

Такива деца страдат от ниска самооценка, преживяват чувство за ненужност и самота. Недостигът на впечатления, положителни емоции те често попълват с помощта на мастурбация, като понякога изпитват чувство за вина, опитвайки се да борят с желанието.

Това може да е причина мастурбацията да премине в маниакален характер.

Друга причина за невротична хиперсексуалност – постоянна, обикновено неосъзнавана от родителите стимулация на сексуалните интереси на детето – разголване пред детето на противоположния пол, призиви да не се срамува от голотата, съвместни къпания, прекомерно нежни ласки, прегръдки и целувки по устните, чест съвместен престой в едно легло.

Липсата на хармония в отношенията между съпрузите, сексуалната неудовлетвореност на родителите може да провокира у бащата или майката, подсъзнателен стремеж за сексуална окраска на отношенията с детето от противоположния пол.

Подобни отношения с родителите провокират у децата двойнствени усещания – чувствено удоволствие, усещане за значимост и притежание на власт в семейството, от една страна, и сексуален дискомфорт, и чувство за вина – от друга.

Родителите обикновено са убедени, че не възприемат собствените си деца като представители на противоположния пол, и не вярват в това, че могат да представляват сексуален интерес за собствените си рожби.

Ето и един пример в тази насока – родители на 8-годишно момиче отиват при психотерапевт, след като забелязват, че момичето често сяда на върха на подлакътника на леглото и извършва характерните движения.

Изяснява се, че всеки ден бащата, докато майката готви вечеря, помага на дъщеря си да се подмие, и няколко пъти седмично я къпе.

Същевременно майката на момиченцето отказва на своя мъж интимна близост, като казва, че не може да достигне оргазъм, и половият акт с него не ѝ е приятен.

Само 3 сеанса са достатъчни, за постигнат съпрузите сексуална хармония, а момичето след занятия с психолога вече няма необходимост да се сазадоволява.

Днес в обществото може би доминират твърде либерални възгледи за сексуалния морал, не само родителите, но и някои специалисти, но и някои специалисти не осъзнават, че е необходимо да се обърне внимание на детето, ако у него се наблюдава маниакално желание за мастурбиране.

32-годишната Мария се обръща с оплаквания във връзка със своя 6-годишен син, който се държал твърде агресивно с детегледачката, освен това получава тик при мигане.

На въпроса за мастурбацията Мария отговаря положително и дори го споделя с известна гордост, че той вече е истински мъж, дори понякога поглежда под одеялото как го прави.

Първоначално се е срамувал, но след това спира.

Разбира се, не е правилно да се наказва малко дете за мастурбация, но е неразумно и да се поощрява. За родителите това е по-скоро сигнал – нещо не е наред с детето, предстои им да намерят причина за неговата тревожност, за тези обстоятелства, които стимулират сексуалността на детето, което още е далеч от пубертета.

Не са рядкост ситуациите, когато родителите забраняват на децата си да мастурбират, ругаят ги за това, но едновременно с това подсъзнателно ги възбуждат.

38-годишната Ваня води при психолог своя 10-годишен син и разказва, че вече от 2 години се бори с неговия онанизъм. Нивото на тревожност при момченцето била повишена, също така било емоционално нестабилно и не спяло добре, гризяло си ноктите.

Ваня се стараела да не го оставя само и дори премахнала ключалката на вратата на тоалетната. Когато момчето отивало до тоалетна, майката, след като изчаквала известно време, отваряла широко вратите и винаги принуждавала сина си да прекрати недостойното занятие. Това се случвало всеки ден.

Ваня живее сама със сина си, и макар в апартамента да има 2 стаи, те спят в едно легло, тъй като момчето често се отвива на сън.

Всяка вечер преди лягане Ваня се съблича чисто гола и си слага нощницата в присъствието на сина си, като твърди, че момчето не ѝ обръща никакво внимание.

Тя къпе сина си в банята, понякога дори се къпят заедно. Едва когато психологът убеждава Ваня, че проблемите на момчето идват от нейните действия, психотерапията дава резултат.

Важно е да се знае, че родителите в повечето случаи изобщо не желаят да възбуждат сексуално детето си, нито да го използват за удовлетворение на собствените си желания.

Тяхната сексуална неудовлетвореност обаче се оказва рисков фактор за децата. Осъзнавайки механизмът на случващото се, те могат успешно да си сътрудничат с психотерапевти и с психолози и с общи усилия да отстранят проблема.

В хармоничните семейства майката и бащата служат за образец за децата за мъжко и женско поведение.

Ако един от родителите компенсира чрез детето недостигът на топлота, общуване, положителни емоции, сексуални преживявания, детето изпитва постоянно напрежение и двойнствени чувства – сексуалният интерес, удовлетворяването на любопитството се съчетават у него с чувство за вина, желание за преустановяване на подобни отношения, и невъзможност да бъде преустановена тази увлекателна сексуална игра.

Когато майката или бащата сами отглеждат дете, то те могат да го възпитат добре, когато е от противоположния пол, но рискът да допуснат грешки е много по-висок, и те по-често се нуждаят от психологическа помощ.

Появата при детето първите признаци на срам от сексуалния нагон трябва да бъде посрещнато от родителите с разбиране.

Ако дете на 8-9 години изобщо не се срамува да се съблича голо пред членове на семейството от противоположния пол, трябва да му се обясни, че е вече е голямо и следва да спазва определени правила за приличие.

В никакъв случай не следва да се изпада в другата крайност, да се изисква от детето да е прекалено срамежливо, да се създава у него впечатление, че всичко е свързано с половите органи, с секс срамно и мръсно.

Хиперсексуалност при подрастващи

Физиологичните и психологическите изменения, протичащи през пубертета, естествено се проявяват в повишен интерес към секса, към книгите и към филмите на тази тема, към противоположния пол, висока сексуална възбудимост и мастурбация.

Последната позволява на подрастващите да намалят напрежението, което има както физиологични причини, така и да се стимулира с пример от приятели, желание за проверка на собствените сексуални възможности и за получаване на удоволствие.

Родителите следва да са по-внимателни към подрастващия, в случай че забележат тревожно или маниакално отношение към секса, характерно за децата, които са възпитавани от прекалено строг родител.

За това че мастурбацията се е превърнала в маниакална потребност говори желанието да не се мисли за това в съчетание с опитите за борба с вредния и срамен навик, страх от разболяване заради него, нарастващо чувство за вина от невъзможност за справяне със себе си.

В семейството, в което сексът е табу и се смята за нещо порочно, подобни преживявания могат да бъдат предизвикани, дори и от еротични сънища.

Почти повсеместното използване на „мръсни” думи от подрастващите е още едно проявление на хиперсексуалността, което обикновено сигнализира за неувереност в собствената им сексуална „нормалност” и състоятелност.

Използвайки мръсни думи, тийнейджърът се опитва да покаже на околните, че се отнасят пренебрежително към въпросите на пола, че проблем в тази област за него не съществуват.

Мръснишките разговори, порнографските картинки предизвикват у много подрастващи засилен интерес, позволяват им да освободят напрежението, да отслабят вълнуващите ги еротични преживявания, към които те не са психологически и културно подготвени.

Какво тласка подрастващите към интимна близост

Изобилието от еротика  откровените сексуални сцени в рекламата, списанията, в киното и в интернет, достъпността на филмите за възрастни, засилват и без това стимулирания от хормоните интерес на подрастващите към секса

Тийнейджърите започват да търсят „зряла” любов, като се стимулират от близкото общуване и от емоционалната топлота.

Първообразът на първата възлюбена за момчето – това е неговата майка, а ранните, често случайните сексуални контакти могат да сигнализират не за стремеж към зрели сексуални отношения, а за желание отново да почувстват майчина ласка.

Причина за ранни и безразборни сексуални контакти на подрастващия често е толкова засиленото сексуално желание, колкото комплексът за непълноценност, неувереност в собствената привлекателност и сексуалните възможности, самотата, жаждата за любов и внимание.

Друга причина за ранно начало на половия живот може да е желанието за себеутвърждаване, да изглежда по-възрастен, да отстоява своето право да се разпорежда с тялото си в съчетание с неувереност в сексуалните способности и желание да прилича на по-опитните си приятели връстници.

Емоционалното състояние на юноши и девойки може да е сходно, но мотивите за интимна близост обикновено са коренно различни.

За момчетата – това е стремеж към себеутвърждаване, независимост и самостоятелност, желание да направи впечатление на приятелите си, любопитство и експериментиране, удовлетворение и физиологична потребност.

Девойките най-често биват мотивирани от любов и чувство към партньора. Те изпитват натиск от бъдещия сексуален партньор или от средата, желание да избегнат самотата и да бъдат като всички. Стремят се да станат по-популярни в средата на връстниците си и независими от родителите.

Сексуалният дебют често става без еротични преживявания, без влюбване. Тогава често предизвиква недоумение и разочарование, особено ако се случи на неподходящо място, прибързано в състояние на опиянение. В резултат вместо удоволствие и възторг се получава съжаление и неувереност в себе си.

Дори и сексът да донесе физиологично разтоварване, то връзката без любов не дава очакваното удовлетворение. Неговото търсене може да провокира сексуално експериментиране, честа смяна на партньорите.

Недостигът на топлота, положителни емоции и интимност не се попълват от такива сексуални отношения и затова не се оправдават надеждите на подрастващите.

У тях нараства тревожността, става им по-трудно да се справят с проблемите на собственото си предназначение, самота, живот и смърт, със смисъла на живота.

Липса на желание

Хипосексуалността и асексуалността през пубертета означава намаляване и липса на сексуални интереси, на сексуално влечение.

Обикновено сексуалното равнодушие се съчетава с изразен астеничен синдром или с физически инфантилизъм.

Преживяването на сексуалната несъстоятелност може в определени ситуации да тласне подрастващия към сексуално експериментиране и ранно начало на половия живот, както и при хиперсексуалните връстници.

Понякога във връзка с особеностите на възпитанието и личностните убеждения някои подрастващи крият добре своя интерес към секса.

Тази лъжлива хипосексуалност, при която половото влечение присъства, но се потиска. Подрастващият се опитва да се бори със собствената си чувственост, като често се изтощава с тренировки или с учене.

Липсата на интерес към противоположния пол също може да е свързано с това, че детето не е способно да се реши емоционално да се отдели от родителите.

Причината, а понякога и резултатът от това могат да бъдат отношенията между подрастващия и родителя от противоположния пол, в основата на които е подсъзнателното влечение на единия към другия.

Хармоничните отношения в семейството, топлата емоционална атмосфера, спазването на лични и душевни граници, внимателното и уважителното отношение към децата, удовлетворяването на тяхната жажда за получаване на впечатления и постепенно придобиване на самостоятелност способстват за благополучно сексуално развитие – не твърде бързо и не твърде бавно.

Да оставим зелените ябълки да узреят

Доверителните и приятелските отношения на родителите с децата помагат на подрастващите на избегнат грешките и разочарованията от първата любов.

Помогнете на порасналото дете да разбере чувствата си, да отличи приятелството от влюбването, любовта от сексуалното привличане. Възможно е за започването на разговора да помогне тази притча.

„Живял някога един човек, който никога не бил пробвал в живота си ябълки. А всички около него казвали колко прекрасни и вкусни са тези ябълки, дори пеели песни за тях.

Много му се приискало на човека да опита ябълки. Научил той, че те растат на специални дървета, открил ябълково дърво и поискал да си откъсне от плодовете.

Казали му да изчака, тъй като ябълките още не били узрели, рано е да се ядат. Обаче той не послушал съвета. Твърде голямо било желанието му.

Откъснал няколко ябълки и ги изял. Ябълките били много твърди кисели, и изобщо не били вкусни. След това го заболял корема. И какво, да не би всички да лъжат, помислил си той. Какви ли ябълки е бил опитал, та да са толкова отвратителни на вкус.

Чувствата също трябва да съзряват, хората да станат близки и напълно да се доверяват един на друг.

Това се отнася и за възрастните, сексът никога не носи удовлетворение, когато е без чувства, и е само за спорта.

Важно е и като родители да се съобразяваме с това, тъй като децата усещат, макар и на подсъзнателно ниво дали в сексуалния ни живот с половинката всичко е наред.

Ако те доловят дисхармония, то е възможно това да повлияе на тяхното развитие и да им попречи, когато пораснат да успеят да изградят наистина хармонична връзка. Затова когато възникват проблеми в сексуалните отношения в двойката, те трябва да се разрешават в кратки срокове, а да се прилага скрита агресия, и да не се подлагат на обсъждане.