Сешоарът е незаменимо средство за сушене и оформяне на косата.

Съществува мнение, че определена функция в този прибор, а именно йонизацията, неутрализира възможната вреда от постоянното въздействие на високите температури, а също и помага за съхранение на здравето на косата.

Какво е всъщност йонизацията в сешоарите и защо е необходима

Смята се, че йонизацията като функция на сешоарите помага за запазване на водата на косъма, заглажда кутикулите, като така придава на кичурите огледален блясък и почти ефект на ламиниране, което представлява специална процедура в салоните за красота. Колкото и примамливо да звучи това, то си е всъщност маркетингов ход.

Всъщност йонизацията в сешоарите има за цел да намали статичното електричество в косата и да не позволи наелектризиране.

Често, особено ако косата е суха, лесно се накъсва или увредена от множество боядисвания, след сушене, дори само с топъл въздух може да се наелектризира.

И вместо гладкост получаваме ефект на глухарче, когато по цялата повърхност на косата стърчат къси косъмчета.

Освен това прическата не държи форма, кичурите неприятно се залепват по дрехите и ни побива ток. Този проблем има за цел да реши йонизацията.

Сешоарът с такава функция генерира отрицателно заредени йони, които неутрализират положителния заряд и така намалява статиката.

В такъв случай не може да става и дума за овлажняване на косата или запазване на водата в нея от йонизацията.

Сушенето на косата с функция йонизация може да направи изсушените коси по-гладки и послушни, те няма да се наелектризират, но допълнителен блясък и още повече ефект на ламиниране не може да се постигне.

Ако косата не се наелектризира, в добро състояние е, не цъфти по дължина, няма стърчащи косъмчета, то какъвто и да е ефект в сравнение с обикновените сешоари не може да се забележи.

Как правилно да сушим коса с сешоар с ефект йонизация

Преди сушене е необходимо мократа коса да се подсуши с хавлия, за да поеме излишната влага. Например, може да се използва хавлия от микрофър, те са меки, и добре попиват.

Търкането или изцеждането на мократа коса не се препоръчва. Помнете, че влажните коси са много крехки, затова всичко трябва да се прави много внимателно, за да не ги увредим.

Ако косата трябва да се разреше, то трябва да се използват специални четки за влажни коси, подходящи са пластмасовите.

Преди сушене е желателно използването на термозащитно средство. Така например, това може да е всеки кондиционер или крем без отмиване, ако имате къдрави или чупливи коси, или пък специален термозащитен продукт за всички типове коса.

Кондиционерите без отмиване също запазват качеството на косата и я предпазват от потенциалната вреда на горещия въздух. Продуктите се избират в зависимост от типа коса.

Например, мазните средства е по-добре да не се използват на тънка коса, те ще ги лишат от обем, а за твърдите, пищните и къдрави коси те са по-подходящи.

Това могат да са термозащитни средства под формата на леки овлажняващи спрейове, такива на водна основа, средства с кремава текстура. Продуктът се нанася на мокра коса.

Сега може да се премине към сушене на косата. На някои модели сешоари за включване на функция йонизация е предвиден специален бутон, други пък веднага генерират отрицателно заредени йони.

Изберете оптимален за скалпа и за косата температурен режим. Ако само сушите кичурите, без да ги оформяте, по-добре да използвате средна температура – топъл въздух и средна степен на сила.

Правилно насоченият въздушен поток под ъгъл 45 градуса по отношение на кичурите, като започнете сушенето от корените към върховете, за да загладите кутикулите и да направите косата по-гладка и блестяща.

Сешоарът следва да се държи на поне 15 см от кичурите, стига да не оформяте косата с допълнителна приставка дифузор.

Важно е да сушим косата до край, да не я оставяме влажна. Ако не я изсушим добре, то тогава ще започне да се слепва, ще започне да изглежда безжизнена.