Всеки сезон ни дарява със своите вкусни плодове. Въпреки че има такива, на които можем да се наслаждаваме през цялата година, сякаш увеличаваме консумацията им, когато настъпи сезонът, с който обикновено ги свързваме.

Ябълките са точно такъв пример. Редовната консумация на плодове е един от най-добрите начини да поддържаме добра форма и да укрепим имунитета си.

Предлагаме ви няколко есенни плодове за силен имунитет, независимо кой от студените месеци е настъпил. Дали четеш тази статия през октомври, или януари – няма значение, защото е валидно за месеците, в които има „р“.

Грозде

Без значение кой е любимият ви сорт грозде, този есенен плод е богат източник на антиоксиданти, включително антоцианин, което е една от причините консумацията му да се свързва с дълголетието. Също така ни осигурява витамини К, С, калий и други.

Консумацията на грозде се свързва с намален риск от ракови заболявания, понижено кръвно налягане, ползи за сърцето и имунитета, подпомагане здравето на костите, мозъка, забавя процесите на стареене.

Нар

Чудесна добавка към салати, фрешове, нарът е един от най-вкусните и полезни есенни плодове. Той е много богат на антиоксиданти, включително флавоноиди, както и на витамини К, С, E, B6 фолат и калий.

Консумацията му се свързва с понижен риск от рак, сърдечни проблеми, подобрено храносмилане, повишаване на имунитета и други.

Тиква

Любим плод на много хора. Тиквата е чудесна за добавяне към ястия с месо, десерти, супи, но можем да я хапваме и печена с мед и ядки.

Есента ни предлага разнообразие от видове тикви, които можем да добавим към менюто си. Консумацията на тиква ни осигурява витамини С и А, които действат като антиоксиданти.

Тиквата е и добър източник на фибри, има малко калории, подходяща е за диета и спомага да укрепим имунитета си.

Праскови

Това са плодове, които съдържат витамини А, С и в по-малки количества от витамините Е и К. Тиаминът също се среща в прасковите, така че вижте, че само в два реда ви изброихме ползите от консумацията на този плод.

Разбира се, внимавайте за фруктозата, защото тя също е в огромен процент, независимо от плода.

Крушите

Това есенно чудо ще ви замае от ползите си. Витамини А, С, бета-каротин и фибри. Зрението ти ще ти благодари, а благоприятните свойства за храносмилателната ти система са нещо безспорно.

Сърцето, стомаха и по-специално отделителните функции на тялото ще бъдат приятно изненадани от ефектите на крушите, така че следващия път предпочетете узряла круша вместо някоя и друга сладка вафла.