Едни от най-разпространените добавки на пазара са витамините. Според някои лекари, няма особен смисъл да си набавяме изкуствено тези важни микронутриенти. Други обаче са на тотална различна мнение – без да си набавяме достатъчно витамини, ние трудно бихме могли да си подсигурим оптимално здраве.

Един от витамините, които са изключително важни за нашия организъм е витамин К. Той не е от най-продаваните витамини, но пък играе важна роля в осъществяването на много процеси в организма ни.

Какви са неговите основни форми

Важно е да започнем с това, че витамин К всъщност е мастноразтворим витамин. Това означава, че той се усвоява с мазнините и се обработва от хроносмилателната ни система.

Мастноразтворимите витамини имат свойството да се натрупват в организма ни, създавайки запаси. Затова и не бива да  се прекалява с употребата им, тъй като пренасищането с мастноразтворими витамини, може да доведе до сериозни здравни последици. Дефицитът на мастни витамини, обаче също е опасен.

Витамин К се намира в 3 форми:

  • Витамин К1 (филохинон) – Тази форма се синтезира естествено в черния дроб;
  • Витамин К2 (пренилменахинон) – Произвежда се ан полезни бактерии, които се намират в стомашно-чревния тракт;
  • Витамин К3 (менадион) – Това е синтетичната форма на филохинона.

За какво е отговорен витамин К

Витамин К има важна роля в съсирването на кръвта. Той активира ензими, които участват в процеса на образуване на кръвни съсиреци, когато се нараним, което ни предпазва от прекомерна загуба на кръв.

Освен това, много кардиолози считат, че витамин К намалява риска от развитетие на коронарна болест на сърцето. Този витамин има важна роля за запазване на доброто състояние на артериите.

Витамин К активира специфичен протеин, наречен matrix Gla протеин, който предотвратява калцификацията на артериите. По този начин, достатъчните запаси от витамин К в организма ни, ни предпазват от развитие на съдови изменения.

Витаминът е отговорен и за поддържането на здрави кости, тъй като подпомага свързването на остеокалцина да се свърже с калция. Много често, витамин К е и предписван като част от терапията за лечение на остеопороза.

Има изследвания, доказващи връзката на витамин К с добрата памет. При експериментално проучване върху възрастни хора над 65-годишна възраст, тези които са показали нива над средните допустими за наличие на витамин К имат по-добра дългосрочна памет в сравнение с тези, чиито нива на витамина са били под средните допустими стойности.

От къде да си набавя витамин К

Освен от синтетично създадените витамини по аптеките, може да запълните своите запаси от витамин К и чрез храната.

Витамин К се съдържа в: броколите, спанака, пилешката, сьомгата, телешкото месо и др.