В интервю пред една от Националните телевизия проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ Пирогов изрази съмнения, че в дискотеките и нощните заведения, които бяха отворени с нова заповед на здравния министър само 2 дни, след като бяха затворени, ще се спазват препоръчителните мерки за дистанция.

Защо в дискотеките няма да се спазват никакви мерки

Проф. Балтов сподели свои лични наблюдения от отбелязването на абитуриентския бал на неговия син, където въпреки всички препоръки, всички мерки за дистанция са били пренебрегнати.

Според него е рисковано отварянето на дискотеките и нощните заведения, и ако зависеше от него би забранил всичко + сватбите и кръщенетата, тоест груповите събирания.

Лечебните заведения имат готовност да увеличат капацитета си за приемане на нови болни, но защо трябва да се стига до там.

Не е ли по-добро превантивно да се действа, още повече, че търпим негативи от тези разхлабени мерки, немалко европейски държави вече наложиха ограничения на своите граждани за пътуване до нашата страната и списъкът с всеки изминал ден се увеличава.

Според проф. Балтов младите, които горят от желание да прекарат едно незабравимо лято по нощните заведения, изобщо не съобразяват, че може да се заразят и да изкарат леко инфекцията, но когато се приберат у дома е възможно да разболеят своите родители.

Шефът на Пирогов с коментар за състоянието на ранени протестиращи

Някои от тях са вече на възраст, страдат от хронични заболявания, приемат лекарства, което ги превръща в истинска мишена за коронавируса, затова единственото, за което призовава е отговорност.

По повод протестите директорът на една от най-големите болници у нас коментира, че в Пирогов са били приети двама младежи – единият на 21 години, който е напуснал лечебното заведение по собствено желание, макар и да е бил с комоцио и един на 29 години, който все още е в болнично лечение, но е без опасност за живота.

От съобщение, разпространено от Нова броудкастинг груп, работодател на 29-годишният мъж, става ясно, че е с повдигнато обвинение за хулиганство, но по медиите се появиха множество данни, че спрямо него е било упражнено полицейско насилие.

Травмите на главата са били толкова силни, че е стигнало до частична амнезия и мъжът не помни, че е бил на протест.