В ново съобщение, публикувано от преди около час, от Външно министерство разпространиха информацията за промяна на режима за влизане в Норвегия.

Скандинавската страна е въвела облекчения за влизане от други държави, но това не се отнася за България, тъй като сме включени в червен списък.

България в червен списък на Норвегия с 10 дни изолация

В него са само страни, при които се отчита висока заболеваемост от коронавирус през последните седмици и затова здравните власти в Норвегия са преценили, че има риск пътуващите от България да доведат до заразяване на норвежци или постоянно пребиваващи граждани.

Новите правила за влизане в Норвегия започват да действат от сряда, 15-ти юли и в зелен списък са 25 държави-членки на ЕС и присъединени към Шенгенското споразумение.

Всички пътуващи от страните в зеления списък ще могат да влизат напълно свободно в Норвегия, без да им бъдат налагани ограничения в придвижването.

От Министерството на външните работи на Норвегия препоръчват на норвежците да не пътуват до България и до останалите страни в червения списък.

От 15 юли всички, които пристигат от България в Норвегия, подлежат на задължителна изолация за 10 дни.

Кои са изключенията от 10-дневната карантина

В съобщението на Външното ни министерство се посочва кои български граждани все пак ще могат да влизат в Норвегия.

Не става ясно дали за тях ще важи задължителната 10-дневна изолация и останалите, които са планирали например, екскурзия до Скандинавската държава изобщо няма да бъдат допуснати да влязат в страната.

Надали са много нашите сънародници, които точно сега са решили да отидат на екскурзия до Норвегия, а за останалите, които имат съпруга или съпруга там, половинка с официално съжителство или с общи деца, родители, баби и дядовци, родители, деца и внуци.

Дори и за годеници български граждани, които планират да сключат брак в Норвегия, също са сред изключенията.

Това не е ясно как ще се доказва, може би със записана церемония в Обреден дом в Осло или в някое друго населено място в северната държава.

В съобщението на Външното ни министерство са посочени и телефони за връзка с посолството ни в Осло при необходимост пътуващи българи да потърсят съдействие.