Шипката е многогодишно, диворастящо растение, принадлежащо към семейство Розоцветни. Представлява невисок храст, достигащ на височина 1,5-2,5 метра, с дъговидни висящи клони, покрити с бодли във формата на полумесец.

Много учени са на мнение, че родината на шипката са склоновете на Иран и Хималаите.

Но сега растението е разпространено почти по цялото земно кълбо с изключение на климатичните зони с дълбоко замръзнала земя – тундрата и ледените пустини. Шипковите плодове привличат и птици и животни, но основният им „почитател“ си остава човека.

Хранителна стойност на 100 грама

• Белтъчини – 1.7 грама;
• Мазнини – 0.6 грама;
• Въглехидрати - 22.6 грама;
• Минерален състав – 2.1 грама;
• Вода – 62 грама;
• Калоричност – 110 килокалории;

Шипковите плодове са нискокалорична, немазна храна и тъй като в 100 грама сурови се съдържат 51 килокалории и са абсолютно безопасни за хора с излишно тегло. Но в 100 грама изсушени е 284 килокалории, поради това трябва да се консумират с мярка.

Шипка - полезни свойства

100 грама зрели шипкови плодове съдържат 14-60 грама вода, 1.4-6 белтъчини, 24-60 грама въглехидрати, 4-10 грама растителни влакна, 2-5 грама свободни органични киселини, а също и голямо количество минерали – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, мед, манган, хром, мобилден, кобалт, и витамини – В1, В2, В6, К, Е, РР, С, танини и естествени багрилни вещества като каротин, рибофлавин, лимонена и ябълкова киселина, захари фитонциди и етерични масла.

Витамин С в шипката е 5-10 пъти повече, отколкото в касиса и 40 пъти повече от лимоните.

Шипката прочиства кръвоносната система, подобрява обмяната на веществата, богата е на витамини, подходяща е за малокръвие, скорбут, при заболявания на бъбреците, на пикочния мехур и на черния дроб.

Шипковите плодове се използват като общоукрепващо, тонизиращо, забавящо развитието на атеросклероза, повишава съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания.

В корените на шипката се съдържат много дъбилни вещества, поради това се използват като кръвоспиращо средство. От шипковите семена се добива масло, съдържащо мастни киселини и витамини и притежава противовъзпалителни и ранозаздравяващи свойства.

Отварата от плодовете и корените на шипката има много полезни свойства. Представлява мултивитаминно, жлъчегонно, леко пикочогонно и понижаващо кръвното налягане средство, стимулира образуването на червени кръвни телца, укрепва стените на кръвоносните съдове и успешно се прилага за кръвотечения от носа при деца.

С особена популярност се ползва настойката от шипкови плодове.Сокът от шипка е полезен за нормалното функциониране на бъбреците, на черния дроб и на стомашно-чревния тракт, нормализира кръвообращението, повишава имунитета, активира обменните процеси, стимулира растежа при децата и юношите.

Мощен антиоксидант е и има превъзходен вкус и дори малко количество от него утолява жаждата.

Противопоказания

Не се препоръчва използването на шипка от хора с нарушено кръвообращение. Освен това при повишено артериално налягане е противопоказно приемането на шипкова настойка.

За хипертониците е препоръчително само водните шипкови настойки. За хипотониците не се препоръчва дори и водна настойка.

Чайовете и други народни средства от корените на шипка потискат жлъчната секреция. Дори отварите от това растение не са препоръчителни за хора, страдащи от запек, тъй като здравословното им състояние рязко може да се влоши.

За да се балансира въздействието на шипката върху храносмилателната система е желателно да се използва заедно целина, копър или магданоз.

Абсолютно противопоказни са всички чайове, отвари и настойки от шипка, предразположени към тромбози и тромбофлевит.