Смокинята се счита за най-отдавна култивираното дърво или храст от човека. В див вид се среща предимно в субтропичните климатични зони и принадлежи към семейство черничеви и може да достигне до 12 метра височина.

Короната на дървото е доста разпростряна, а стволът му е със светлосив цвят. Листата на смокинята са доста големи и израстват грапави и с дълги дръжки.

Най-горната им част е тъмнозелена, а от обратната им страна са по-светли. В дръжките и листата им се съдържа млечен сок.

Следва да се отбележи, че смокиненото дърво е близък родственик на стайния фикус. Ако се отглежда в стая това дърво няма да достигне такива размери като в природата, а максималната му височина е до 2 метра.

Плодове на стайни условия дават не всички сортове а само някои.

Хранителна стойност на 100 грама

• Белтъчини – 1.5 грама;
• Мазнини – 0.4 грама;
• Въглехидрати – 4.9 грама;
• Минерален състав – 12.5 грама;
• Вода – 1.4 грама;
• Калоричност – 74 килокалории;

В консервираните смокинени плодове се съдържат 53 килокалории, но сушените 257 килокалории. Прекомерната консумация на смокини в този вид може да стане причина за покачване на теглото.

Полезни свойства

В смокинените плодове се съдържат огромно количество микроелементи – мед, желязо, магнезий, калций, калий, а също и витамини А и от група В. В пресните смокини захарите са приблизително 24%, а в сушените 37%.

Отварата от смокиновите плодове е отлично средство срещу изпотяване и повишена телесна температура. Смокините също така подобряват значително функцията на бъбреците и стомаха. В народната медицина отдавна при простуда, ангина, възпаление на венците и на дихателните пътища се предписва отвара от смокинени плодове.

Смокинята е много полезна за хора, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система. Това се дължи на съдържащия се калий в нея, тъй като този минерал облекчава напрежението върху стените на съдовете.

Смокинените плодове не само ги отпускат, но и ги разширява и затова са особено ценни при борбата с хипертонията и венозната недостатъчност.

Съдържащият се в смокините ензим фицин понижава съсирваемостта на разтваря тромбите в кръвоносните съдове. Следва да се отбележи, че смокинените плодове притежават слабителни свойства и също така могат да облекчат сърцебиенето.

Смокините се смятат за отлично средство за борба с наднорменото тегло, махмурлука, кашлицата, стреса. Тези плодове предотвратяват превръщането на захарите в мастна тъкан, което свойство е особено полезно за хора, които наблюдават теглото си.

В смокините се съдържат значително количество растителни влакна, но те не нанасят никаква вреда на организма. Дори са полезни за това хранителните излишъци да не се натрупват в организма като излишно тегло.

Смокините избавят човека и от симптомите на махмурлука като жажда, сухота в устатата, отвращение към целия свят и гадене. Смокинените плодове също така повдигат и настроението, това се дължи на факта, че съдържат хранителните вещества, които осигуряват емоционален комфорт – калий, магнезий и калций.

Противопоказания

Въпреки гореописаните полезни свойства на смокинята, консумацията на тези плодове категорично се забранява на хора, страдащи от захарен диабет, подагра, остра възпалителна болест на червата.

Това е свързано със съдържащите се в смокинените плодове целулоза и оксалова киселина, която не е полезна за всички хора.

Сушените смокини са противопоказни при панкреатит и метаболитен синдром, тъй като консумацията им може да стане причина за обостряне на тези заболявания.