Нарастване на новите заразени се отчита за изминалото денонощие – от под 10, вчера са потвърдени 14. Не е значимо увеличаването, но все пак такова е налице.

Епидемията затихва, заразността падна под 1

4 от новите заболели са настанени в лечебни заведения, тъй като е преценено симптоматиката може да доведе до развитие на усложнения, останалите 10 са на амбулаторно лечение.

Обработени за изминалото денонощие са близо 1400 проби или положителните са малко над 1% или над 98% отрицателни.

Това е реалното доказателство, че епидемията у нас затихва, въпреки многото изследвани проби, новите заболели не се увеличават значително.

От 6 области в страната са новите заразени през изминалото денонощие, като в Сливен са 4, Разград са 2, от София новите са 5, в Шумен не е потвърден нов, което показва, че огнището е изолирано, в Ямбол е 1 новият заразен.

В едни от най-засегнатите области в страната като Видин, където са потвърдени близо 200, няма нови от днес, същото се отнася и за област Благоевград, където са 129, също не е установен нов за изминалото денонощие.

В Ямбол са открити общо 140 заразени с COVID-19, всички те са от огнището в един от кварталите на града.

Над 1000 са общо заразените в София, но новите са 5

София остава основният епицентър в страната с близо 1050 заразени, но новите са само 5.

По-голямата част от новите заразени, които са установени вчера са 10 жени и 4 мъже.

От Оперативния щаб следят с голямо внимание заразените деца. През изминалото денонощие е само 1 заразеното, но то е бебе на едва 9-месечна възраст. За щастие, то е без симптоми.

Един е новият заразен медицински персонал, касае се за шофьор на линейка от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

До заразяването на шофьора се е стигнало, въпреки всички мерки за защита, маските, облеклата, ръкавиците. Понякога е неизбежно, поради високото вирусно натоварване, София е голямо огнище на заразата, въпреки че постепенно заболелите намаляват.

Добрата новина е броят на докладваните като излекувани, като само за изминалото денонощие са 48 или като общ брой достигат близо 1100.

От УМБАЛСМ Пирогов са изписани като оздравели 5 души, от ВМА – 1, РЗИ София освобождава като излекуван 1 човек. От Пловдив са най-много – 18 общо далите отрицателни проби за коронавирус.

За съжаление, това бяха добрите новини за изминалото денонощие, лошите са 3 нови жертви, при които е потвърден COVID-19.

До летален изход на фона на коронавирусна инфекция се е стигнало при жена на 78 години, с анамнеза сърдечна недостатъчност, хоспитализирана е в МБАЛ Пазарджик. При друга жена, на 64 години с две хронични заболявания – исхемична болест на сърцето и на диабет, също са се развили усложнения на фона на COVID-19, с които не е успяла да се пребори, била е хоспитализирана в пловдивска болница.

Националният консултант по микробиология, който днес водеше брифинга на оперативния щаб съобщи, че диабетът е заболяване, което е свързано със сериозни рискове от усложнения при заразяване с коронавирус.

Третата жертва, при която се установява COVID-19, е мъж на 84 години, който е бил хоспитализиран в УМБАЛ Св. Анна.

10 заразени разболяват 8 с коронавирус, а те само 6

Може би най-добрата новина от днешния брифинг са данните от математическите изчисления, които показват, че ефективното репродуктивно число на вируса е намаляло до под 1, паднало е на 0.8. Поредната доказателство, че епидемията е почти затихнала.

Ако не се вземат мерки, то може да достигне до 3,5, колкото е малко преди обявяване на извънредното положение у нас.

Репродуктивното число от 0,8 показва, че 10 заразяват 8, а те 6 и се стига до постепенно намаляване на броя на заболелите или по-точно на активните случаи, каквото наблюдаваме през последните дни.

Кумулативната заболеваемост за период от 14 дни намалява до малко над 5 на 100 000, според данните към момента пикът е бил достигнат малко след Великден, когато този показател е 17 на 100 000.

Това обаче съвсем не означава, че трябва да се изпускаме, мерките за социална дистанция и задължителните маски може да останат задължителни не до септември, а до друга пролет.