Защо се появяват бръчки? Според оценки на Агенцията по опазване на околната среда на САЩ, до 90% от видимите изменения на кожата, сред които удебеляване на роговия слой, възникване на пигментни петна и бръчки, са резултат от увреждане от слънцето.

Освен това важна роля играят и навиците ни, начинът на живот, а също и естествените процеси на стареене.

С възрастта кожата образува по-малко еластин и колаген – структурни елементи, отговарящи за нейната еластичност и гладкост.

Това отслабва нейните защитни функции, прави я не толкова устойчива на външно въздействие. Не е изненадващо, че след 30-годишна възраст измененията стават по-очевидни.

Кои са научно доказаните начини за предпазване от бръчки

1.Не пренебрегвайте слънцезащитния крем

За никого не е тайна, че кремът с фактор за защита SPF30 и повече помага за предотвратяване на рак на кожата. Няколко изследвания показват, че забавя и стареенето на кожата. Нанасянето трябва е задължително всеки ден.

2.Ограничаване на захарта

Медицинската общност вече много години изучава влиянието на захарта върху организма. Днес е известно, че захарта активира процесите на гликиране и се увреждат влакната на еластина и на колагена, и кожата бързо остарява.

Така колкото повече сладко яде човек, толкова по-висок е рискът от преждевременно стареене на кожата.

3.НЕ на пушенето

Изследване от 2002 г. с участие на 350 пушачи нагледно показва, че тяхната кожа старее по-бързо. Микроскопичните увреждания и началото на формиране на бръчки при тях става на възраст от 20 до 39 години.

Експерти от Клиниката Майо обясняват, че никотинът в цигарите способства за свиване на кръвоносните съдове, като се нарушава процеса на кръвообращение, следователно доставка на кислород и на хранителни вещества в дълбоките слоеве на кожата.

Освен това тютюневите изделия изобилстват от химически вещества, увреждащи еластина и колагена.

4.По-внимателно с фитнеса на лицето

Възможно е да сте чували, че упражненията за лице укрепват мускулите и кожата, като забавят процесите на стареене. От гледна точка на науката обаче тези твърдения не са убедителни.

Освен това от тях е възможно бръчките да станат още по-дълбоки, които така или иначе естествено се формират в дълбоките слоеве на кожата.

5.Повече богати на бета-каротин храни

Бета-каротин – това е провитамин, който в организма на човека се синтезира във витамин А. Според данните от изследванията, блокира вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, като така се предотвратява увреждането на кожата.

Често се въвежда в състава на anti-age козметиката, но е много важно да се получава с храната.

Съдържа се в моркови, зелен лук, чушки, домати, краставици, яйца, говежди черен дроб. Едно от изследванията, публикувано в списание Dermatology от 2010 г., показва, че само 30 мг бета каротин, които се приемат заедно с храната, помагат да се предотврати или дори да се преобърнат процесите на фотостареене на кожата.

6.Наблягайте на антиоксиданти

Кожата всеки ден се подлага за въздействие на окислителен стрес, който предизвиква нарушения на ДНК на клетките.

За да се предотврати този процес е препоръчително да се използва козметика с антиоксиданти. Това обаче не е достатъчно.

Антиоксиданти трябва да се набавяме и от храната. Най-много са те в пресните зеленчуци и плодове.

7.Овлажнявайте кожата

Качествената козметика помага за поддържане на нивата на овлажняване на кожата, което на свой ред е ефективна профилактика на формиране на бръчки.

Важно е също да се избягва прекомерното използване на почистващи средства за кожата и миенето с вода от чешмата, тъй като я лишават от естествения ѝ липиден слой, така отслабват защитните ѝ функции.

8.Козметика с ретинол и хуалурон

Специалистите по естетична медицина разполагат с най-малко 2 прости и надеждни начина за бързо справяне с бръчките – ботокс инжекции и филъри с хиалуронова киселина.

Невинаги обаче те са достъпни, освен това имат и противопоказания. Алтернатива може да е правилно подбраната козметика със следните активни съставки:

  • Ретинол – това е производна форма на витамин А, която стимулира образуването на колаген, заглажда кожата и намалява дълбочината на бръчките;
  • Ресвеатрол – антиоксидант, който се бори със свободните радикали, оказващи негативно въздействие на кожата.
  • Хиалуронова киселина – привлича влага към кожата, поддържа нивото на нейното овлажняване.
  • Витамин Е – антиоксидант, който заедно с витамин А, укрепва защитната бариера на кожата, парира възпалителните процеси.