Как да успеем да запазим ведрото си настроение, след като празниците минаха отдавна?

Как да запазим усещането за щастие през целия януари

Развитие на оптимизъм

По време на празниците повечето от нас са били изпълнени с оптимизъм. Тогава по-рядко се сещахме за несправедливостите по света, просто го приемахме такъв какъвто е.

Тогава сме правили всичко по най-добрия начин – по-неутрално сме гледали на нещата, намирали сме по-малко поводи да се изнервяме, показваме се в по-добра светлина.

 Не трябва да губим подобна нагласа и след празниците. Поне сега имаме повод да се порадваме, предстои ни вторият уикенд на януари, ще можем да обърнем повече внимание на себе си. И да се занимаваме с това, което наистина обичаме да правим.

Да заложим на впечатленията, а не на вещите

Спомените за щастливите събития, отпуски и празници ще ни радват още много години, докато радостта от притежаването на някаква вещ бързо изчезва.

Ярките моменти, преживени с другите, ни сближават, напомнят за тези, които са ни наистина близки.

Затова е по-добре да трупаме впечатления, а не стоки, радостта от които бързо ще изчезне, и ако са по-скъпи, ще се замени, дори с раздразнение – защо дадох толкова пари за това, след като няма да го ползвам.

Да се погрижим за здравето си

Една от причините, поради които през почивни дни и празници, се чувстваме по-добре, е, че успяваме да си обърнем повече внимание – да се наспим, да се поразходим, да тренираме.

Удовлетворяването на базовите потребности е особено важно, за да се чувстваме щастливи и пълноценни.

Да опитаме нещо ново, да експериментираме

Ваканциите и уикендите често свързваме с приключения. Това е шанс да посетим непознати места, да се запознаем с нови хора, за първи път да опитаме нещо ново.

Възможността да проявим любопитство ни прави по-щастливи. И краят на почивните дни не означава край на приключенията.

Не се лишавайте от удоволствия, избирайте нови дестинации за почивните дни, опитвайте нови неща при всеки удобен случай.

По-малко на компютъра и на смартфона

Развитието на технологиите, разпространението на смартфони и появата на Интернет позволява работата да ни преследва навсякъде.

Обикновено при повече почивни дни един след друг отлагаме работата, за да отделим време и да обърнем внимание на семейство, приятели и на самите себе си.

Също толкова полезно е да ограничим използването на смартфона и на нетбука не само през почивните дни, но и през седмицата.

Да улавяме моментите

По време на празничните дни сме съсредоточени върху това, което се случва. През делничните често не мислим за това с какво се занимаваме в настоящия момент. Това означава, че почти половината от време, през което сме будни, не живеем в настоящето, макар и в него да се крие щастието.

За да се научим да улавяме момента, е важно да сме по-внимателни и осъзнати – каквито сме през почивните дни. Например, по време на хранене да се съсредоточим върху храната, когато говорим с приятел, да се концентрираме върху това, което ни казва.

Когато спортуваме пък трябва да се концентрираме върху усещанията на тялото.

Бъдете благодарни

Благодарност – това е един от ключовете за щастието. Позволява ни да се радваме на това, което притежаваме, вместо да съжаляваме за това, което нямаме.

По време на празниците често благодарим на себе си и на околните. По силите ни е да направим така, че благодарността да не ни напуска и през делничните дни.

Да прекарваме време с любимите хора

Серията почивни дни по Коледа и Нова година бяха полезни и с това, че можем да отделяме повече на близките си.

Да прекарваме повече време с тях и без повод, не е нужно да чакаме Великден, за да сме заедно.

Предстои ни уикенд, макар и тези 48 часа да минават бързо, все пак това е една възможност, която не трябва да се изпуска.