Екип от учени от Колумбийския университет и от Университета на Маями твърдят, че косата, която е посивяла от стрес, може да възстанови естествения си цвят.

Въпросът дали стресът води до посивяване на косата на скалпа, се обсъжда отдавна.

Ако стресовото натоварване намалее, естественият цвят се връща

Смята се, че образуването на пигмент на фона на силен стрес се преустановява, което и става причина за поява на сива коса, и този ефект е необратим. Новите изследвания обаче показват, че е възможно това да не е така.

В изследването участват 14 доброволци. Учените с тяхно разрешение изскубвали от тях коса от скалпа и от други части на тялото.

Общо били събрани 400 проби от косата, които не били боядисвани и били анализирани за наличие на меланин – пигмент, който придава цвят на косата и на някои други белтъци.

Изследователите установяват, че някои коси били сиви по връхчетата, но боядисани в областта на корените.

Косата расте от корените и това позволява да се предположи, че косата по време на своя растеж е успяла да посивее, а след това естественият цвят се е възстановил.

Как излизането в отпуск води до връщане на цвета на косата

Скоростта на растежа на косата е известна, затова и изследователите успяват да изчислят времето за посивяване и за възстановяване на нейния цвят.

Проучването сред доброволците показва, че периодът на посивяване често е свързан с преживян силен стрес, а намаляването на въздействието на стреса може да доведе до възстановяване на естествения цвят.

Например, такова оздравяващо за косата събитие може да стане излизането в отпуск.

Според учените тази реверсия на цвета е възможна само за случаите на стресово посивяване на косата, посивяването от напредването на възрастта вече не се лекува.

Същото най-вероятно се отнася и за посивяването и побеляването, което е обусловено от гените и още повече, когато е в по-млада възраст. На него няма как да се повлияе и човек или трябва да го приеме или да започне да се боядисва.