Главоболието е неприятно усещане за всички нас, но на жените по време на бременност им досажда още повече, тъй като в този период болшинството от лекарствените средства, включително и болкоуспокояващите е силно непрепоръчително да се приемат, заради вредата, която биха могли да нанесат на плода.

Причини за силно главоболие в края на бременността

Повечето бъдещи майки се оплакват от силно главоболие, особено в 1-ви и 3-ти триместър на бременността. Появява се, дори и при тези, които никога по-рано не са изпитвали главоболие.

В първия триместър това е свързано с хормоналните изменения на организма, на първо място поради действието на прогестерона. Ситуацията се задълбочава, ако към това се добави неправилната стойка, нарушение на дневния режим и стреса.

Сред другите причини са недостатъчно количество захар в кръвта, недоспиване, обезводняване, прекаляване с кафетата.

Главоболието при бременност в третия триместър се появява преди всичко, поради влиянието на увеличаващото се тегло на бебето върху гръбнака.

Понякога патологията сигнализира за гестоза – токсикоза в края на бременността, и нейните усложнения – прееклампсия. Това явление е много опасно и за майката, и за плода, тъй като предизвиква кислороден глад у последния, което може да бъде последвано от неговата гибел, а за бременната е възможен летален изход.

И появата на главоболие в 3-ти триместър изисква незабавно да се потърси лекарска помощ за установяване на неговата етиология.

Първично главоболие в края на бременността

Мигрената е изключително неприятно състояние, при което са възможни обща слабост и повръщане. Такова главоболие често е локализирано и продължава от няколко часа до няколко дни.

Причините за мигрената и досега не са известни – лекарите предполагат, че възникват, поради възбуждане на нервните клетки на мозъка, които на свой ред предизвикват освобождаване на химическо вещество, раздразващо кръвоносните съдове на мозъка.

Определена роля играе и количеството естроген, нивото на който се колебае при хормонални промени.

Ако бъдещата майка е подложена на такова изпитание в самия край на бременността, трябва да си записва симптомите, времето на начало на главоболието и неговата продължителност, терапията, хранителния режим и различните изменения, например метеорологичните условия, пътуване и други.

Това може да помогне да се установи с какво е свързана мигрената, и да се минимизират нейните проявления в бъдеще.

Най-разпространените дразнители са кафето, шоколадът, заместителите на захарта в сладкарските изделия, а също и консервантите и нитратите, съдържащи се в храните. За известно подобряване на състоянието помагат само тъмните помещения, изолирани от всякакви шумове.

Вторично главоболие при гестация в 3-тия триместър

Причините могат да се крият и в нарушение на функционалността на кръвоносните съдове или патологиите на мозъка, в такъв случай се повишава кръвното налягане, възможни са кръвоизливи и менингит.

Болката се обуславя също и от системни инфекции, нарушения на обмяната на веществата, различни невралгии, хормонални изменения и други състояния.

Лечение на силно главоболие в края на бременността

Терапията в този етап на гестацията е съпроводена с определени рискове, тъй като към края на бременността плацентата изтънява, която пък защитава плода от инфекции.

Това е необходимо да се отчита при избор на лекарствени препарати – много медикаменти могат да навредят на здравето на плода, и дори да предизвикат неговата гибел, спонтанен аборт или преждевременно раждане.