Възрастните хора, които страдат от наднормено тегло, често прибягват до спазване на диети за отслабване.

Строгите диети трябва да се комбинират със силови упражнения

В такива случаи от изтъняване на костите и намаляване на костната плътност ги предпазват силовите упражнения, установиха американски учени. Техният научен труд е публикуван в рецензирано медицинско издание.

Опитите в напреднала възраст за отслабване с помощта на диета са свързани с повишен риск от изтъняване на костите и потенциални фрактури. Освен това може да се стигне до значителна загуба на мускулна маса.

Физическите упражнения на свой ред укрепват костите, намаляват риска от падания и фрактури. Но засега не е определен оптимален режим на тренировки за такива хора.

Изследователите на случаен принцип разпределят 141 души със затлъстяване в една от 4 групи:

  • Диета и само аеробни упражнения;
  • Диета и само силови упражнения;
  • Диета и двата типа упражнения;
  • Контролна група.

Средната възраст на участниците е 70 години, индексът на телесна маса към началото на изследването е 30 или повече.

В рамките на 26 седмици участниците от първите 3 групи се консултирали с диетолози и тренирали под наблюдение на специалисти по час 3 пъти седмично. За тях били разработени индивидуални планове за хранене, при които недостигът е от 500 до 750 килокалории дневно.

Трупането на мускулна маса трябва да е приоритет в напреднала възраст

Участниците от контролната група посетили няколко занятия, на които се давали разяснения какво е това здравословно хранене.

За времето на изследването участниците от всички 3 групи загубили около 9% от телесната маса в сравнение с 1% от контролната група.

При измерване на плътността на костите на бедрото се установило, че в по-малка степен се е понижила при участниците, които са извършвали силови упражнения сами по себе си или в съчетание с аеробни тренировки.

При опити за сваляне на излишни килограми е препоръчително да се правят и силови упражнения, които укрепват мускулите, а това видно от настоящото изследване се отразява добре и на костите и на тяхната плътност.

Затова приоритет не трябва да е само отслабването, но и трупането на мускулна маса, особено в по-напреднала възраст.